”Jag hoppas att männen inte riktigt förstod frågan”

Läs Daniel Pernikliskis krönika

RELATIONER
Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

När jag äntligen fick chansen att skriva en krönika om meningen med livet, insåg jag att det skulle bli den kortaste jag någonsin skrivit: ”Vad är meningen med livet? Det finns ingen.” En fråga, ett svar – klart!

Men egentligen handlar det om meningen i livet, och då finns det ju betydligt mer att skriva om. Då rör det sig om människors personliga uppfattningar om vad som är värt någonting – livskvalitet.

Med ovanstående slutsats om meningen med livet skulle man kunna definiera livskvalitet som: ”Stimulerande sysselsättning i meningslösheten”.

Och det vill ju alla ha, annars finns det ju ingen som helst mening, hur man än väljer att definiera det.

Kvinnor upplever mindre mening i livet ju äldre de blir, medan de äldre männens livsmening är stabil.

Är äldre män då lyckligare än äldre kvinnor undrar man?

Förmodligen inte, men de har helt olika definitioner av mening.

Livsmening för kvinnorna är kopplat till vardagen, att göra saker och umgås med människor.

Då är det naturligt att livskvaliteten sjunker i takt med sämre rörelseförmåga, andra människors bortgång och så vidare.

När de äldre männen, å andra sidan, reflekterar över livsmening handlar det inte om vardagen idag, utan kretsar kring hur det var förr, saker de har uppnått. Livsmening var när de var unga och jobbade. Det är ju i princip som att säga att de inte har någon livsmening över huvud taget, och då är det ju inte underligt att läget är stabilt – som i statiskt.

Möjligen har den äldre generationens män identifierat sig med sitt yrke så till den grad att när yrket tillslut försvann, så försvann också meningen med allt annat. Deppigt värre.

Men om det är sant så betyder det att om man initialt tyckte synd om den åldrande kvinnan, med sin sjunkande livskvalitet, så måste man tänka om. För rent matematiskt är kvinnornas livskvalitet alltså högre, eftersom den sjunker, vilket förutsätter att den i alla fall finns.

Själv hoppas jag att männen inte riktigt förstod frågan.

ARTIKELN HANDLAR OM