”Njut av dina egna kids istället”

Läs Åsa Erlandsons krönika

RELATIONER
Foto: STEFAN MATTSSON
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Bara för att vi föds med fortplantningsorgan måste vi inte använda dem.

De är en möjlighet, inget tvång och den ”mänskliga drivkraften” behöver inte alls komma ikapp alla barnlösa och orsaka kronisk bitterhet. Det är fullt möjligt att de njuter av att slippa gå igenom ytterligare en slags tonårstid där tillvaron är kast mellan heaven and hell, av att kunna gå på film som inte är tecknad och ha ostörda vuxensamtal – inte pyttipannadiskussioner.

Njut av dina egna kids istället, och att du slipper försvara ditt livsval.

”Hur kan man inte vilja ha barn? Det provocerar mig nästan. Barn är allt. Barn är livet.” Så låter det och när man läser kommentarskrigen förundras man över att de som talar om den största kärleken är mest hätska av alla.

Varför är det så viktigt att omvända andra? Har den barnlöse indirekt kritiserat ditt barn? Att du valde att bli förälder?

Är du i själva verket liiite osäker? Annars skulle du lätt rycka på axlarna, kasta dig på golvet och bygga tågbana med din treåring istället. Eller lägga kraften på att lyssna på din truliga tonåring.

Det vore att verkligen göra något vettigt av sitt liv – åtminstone den här dagen.

Signaturen ”Maria” är något på spåret: ”Vi föräldrar vill inget annat än att prata om hur våra barn sover, var de sover, hur de äter, vad de äter, blöjor, trotsålder, och andra föräldrar. Det är därför vi blir så förskräckta när någon väljer bort hela konceptet. Då har man i princip inget att tala om.”

Och så det hotfulla argumentet att barnlösa kommer bli gamla och ensamma.

Själv är jag övertygad om att majoriteten av alla åldringar som sitter övergivna på äldreboenden faktiskt har barn.

Jag struntar högaktningsfullt i varför människor är barnlösa: infertilitet, ointresse, självinsikt, otur i kärlek, whateva.

Det enda problemet är alla som predikar att man inte är en hel människa annars – och om någon som inte är sugen skulle falla för trycket.

Det vi verkligen ska bekymra oss över är alla oönskade barn.

För oss föräldrar är det självklart att vi lätt skulle ge våra egna liv för våra barn. De som aldrig hamnar där hittar annat som förgyller livet.

Låt dem göra det.

Det enda provocerande kring frivillig barnlöshet, är att det provocerar andra.

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM