Kunglig bebis den 17 oktober

Victoria och Daniel
blir föräldrar då – om statistiken stämmer

1 av 4 | Foto: STIG-GÖRAN NILSSON
SNART BARNLYCKA? Det dröjde 391 dagar från att drottning Silvia sa ja till kungen…
RELATIONER

Den 17 oktober 2011 bör ­Sveriges nästa tronföljare ­födas.

Aftonbladet har kartlagt släkten Bernadottes barnafödande – och räknat ut när Victoria och Daniel blir

föräldrar.

– Jag tror att vi snart får se en kunglig mage, säger Roger Lundgren, hovexpert.

I dag är det 164 dagar sedan kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig i Storkyrkan i Stockholm. Nu undrar alla när tronföljaren dyker upp. Utgår man från släkten Bernadotte så är Victoria sannolikt redan gravid – fem av de sju tidigare kungaparen väntade barn vid den här tiden efter sitt bröllop.

Tredje månaden

– Jag tror att vi snart får se en kunglig mage. Men det är ju så att hovet inte går ut med något innan det är en säker graviditet. Så när Victoria är i tredje månaden kommer det ett pressmeddelande från slottet där man berättar att hon är gravid, säger Roger Lundgren, hovexpert.

Aftonbladet har gått tillbaka i tiden och tagit reda på när kungaparen historiskt sett fått sitt första barn.

I de flesta fall rör det sig om cirka ett år efter vigseln.

Men genomsnittet är 485 dagar – mycket beroende på att Oscar I och Josefina av Leuchtenberg fick vänta i närmare tre år.

Håller sig Victoria och Daniel till kronprinsessans familjetradition skulle det betyda att de får sitt första barn den 17 oktober 2011.

”Rimligt datum”

– Enligt tradition får ju en kung och drottning inte skaffa barn innan de gifter sig. Nu är visserligen en annan tid. Men det skulle fortfarande ha varit en skandal om Victoria och Daniel hade skaffat barn före vigseln. Så det låter som ett rimligt datum, säger Roger Lundgren.

Paret själva ligger dock lågt och var försiktiga med gissningarna när Aftonbladet träffade dem under smekmånaden på Bora Bora.

– Vi hoppas att vi ska få vara så lyckligt lottade, sa Victoria.

– Det kommer säkert bli mycket spekulationer kring det. Men jag hoppas att vi ska få göra det i vår egen takt, sa Daniel.

ARTIKELN HANDLAR OM