”Jag vill men min kropp vill inte”

Sexologen Malena Ivarsson svarar på läsarfrågor om relationsproblem.

Malena Ivarsson är sexolog med över 30 års erfarenhet av att hjälpa folk med relationsproblem. Mejl: [email protected]
RELATIONER

”Jag vill men min kropp vill inte”

När jag var 40 år opererade jag bort livmodern på grund av en allvarlig cellförändring och misstanke om cancer. Efter operationen var jag singel i ca två år, träffade så en ny man, som jag nu levt med i fem år.

Mitt problem är att jag inte har samma sexuella lust nu som före operationen, inte heller samma orgasmupplevelse. Jag känner mig attraherad och vill ha sex men kroppen är inte ”med”. Detta är mycket sorgligt eftersom jag alltid haft ett bra sexliv. Kan det bero på minskad testosteron- eller progesteronnivå?

Susanne

Malena svarar:

Borttagande av livmodern, hysterektomi, är vanligt, man räknar med att en kvinna av tio genomgår ingreppet i Sverige. Det finns inga belägg för att sexuallivet påverkas negativt efteråt.

Klimakteriet kan, hos ett fåtal kvinnor, infalla något tidigare jämfört med dem som har livmodern kvar. Ditt problem kan mycket väl bero på låga testosteronvärden. Mitt råd är att du ska testa dina värden i första hand och sen be din gynekolog att skriva ut Tostrex.

”Du kan inte koppla av tillräckligt”

Jag är en nyskild kvinna på 54 år som har hittat en ny kärlek sen två år tillbaka. Han är underbar, men jag kan inte koppla av tillräckligt när vi har samlag. Jag blir inte upphetsad, saknar kåtheten och får sällan orgasm, om den kommer så har jag smekt mig själv under akten. Kan du tipsa om nåt? Han är en underbar älskare, men jag känner besvikelse ändå!

Gudrun

Malena svarar:

Du vet redan var felet ligger. Du kan inte koppla av tillräckligt och det är vanligt att vi kvinnor spänner oss. Det kan bero på att vi inte trivs med vår kropp, inte vågar visa oss nakna, oroar oss för att inte bli upphetsade, få orgasm eller vara bra älskarinnor. Att ha sex är att utlämna sig själv och göra sig sårbar och det är klart att det orsakar spänningar.

Det gäller att försöka lita till din kropp och att du duger. Och fokusera mer på hur det känns för dig än för din partner.   

”Han kan inte ens komma in i mig”

Jag har träffat en ny man och det känns toppen på alla sätt. Vi har det mysigt tillsammans men problemet är att han är väldigt stor. Jag trodde inte att det skulle spela någon roll men han kan inte ens komma in i mig. Vi har fått nöja oss med att hångla och gosa men det räcker ju inte. Jag har aldrig haft det så här innan. Vad ska vi göra? Det känns så tomt att inte kunna förenas på riktigt.

Osäker

Malena svarar:

Du spänner dig säkert en smula och då kan det vara till stor hjälp om din kille eller du själv smeker dig till en orgasm innan han för in sin penis.

En ställning som brukar fungera bra är ridställningen för då kan du styra rörelserna. Ta också mycket glidmedel så kommer ni säkert att kunna uppleva den förening du längtar efter.

”Jag klarar mig inte utan sex”

Jag är en kvinna som för 18 månader sen träffade en underbar man. Sexlivet var underbart de första tre månaderna, efter det så hade vi typ sex en gång i veckan. Numera är det inte ens en gång i månaden, och sista året har det endast bestått av att jag rider honom, vilket jag inte tycker är så roligt. Jag älskar att ha sex, gärna flera gånger om dan, men min älskade man tycks inte ha någon sexdrift över huvudtaget. Jag har pratat med honom om det, men han tycker inte att det är något problem.

Tjejen han var tillsammans med något år innan mig, bröt med honom på grund av bristen på sex. Så det har inte med mig att göra, det vet jag. Jag vet att han älskar mig. Kramar och mys har han inga problem med, det får jag hur mycket som helst av. Men jag klarar mig inte utan sex! Nu är jag ofta väldigt ledsen och deppig. Han är ju inte så gammal, dryga 40. Vad ska jag göra? Jag behöver hjälp snarast innan jag blir tokig.

Maria

Malena svarar:

Olika personer kan ha olika mycket eller lite sexlust. Under vissa perioder kan man tänka mer på sånt som har med sex att göra och ha lättare att vara kåt ofta, i andra perioder är tvärtom.

Om man till exempel mår dåligt under en tid, eller inte trivs med sin egen kropp kan lusten minska. Det kan också vara så att man blir uppslukad av något i livet och riktar sin energi mot det i?stället för sex. Om man ofta känner svag sexlust, eller om den är svag eller försvinner i perioder, så behöver inte det vara något konstigt med det.

Kanske har din kille för mycket att göra eller bär på en oro över någonting. Man kanske inte känner sig sexig eller sexuell på något sätt, och då kan vara svårt att förstå hur någon kan känna lust till en själv och den egna kroppen. En del sjukdomar och mediciner drar också ner lusten eller den fysiska sexuella förmågan. Många antidepressiva mediciner kan till exempel göra att lusten minskar och vissa sömnmedel kan göra det svårare att få stånd.

Sexlusten kan också minska för att man inte litar på att kroppen ska fungera när det väl gäller. Om man en eller flera gånger har känt lust, men haft svårt att få stånd kan man bli nervös inför nästa gång. Nervositeten kan göra att man blir rädd för att man inte ska klara av det.

Ni behöver prata dels om orsakerna till hanns bristande lust dels om hur det påverkar dig och se vilka kompromisser ni kan hitta för att må bra igen i relationen.

ARTIKELN HANDLAR OM