"Aldrig mer giftermål"

Nu är den evige buspojken George Clooney singel igen

1 av 4
HAR SJÄLVDISTANS. "Det stör mig alltid när kändisar snackar om sitt hårda liv. Att göra film – särskilt för skådespelare – handlar om att man slipper bli vuxen. Vi får lov att vara barnsliga på jobbet och hade säkert gjort det gratis", säger George Clooney.
RELATIONER

Los Angeles. George Clooney vägrar stadga sig.

Nu har han brutit med svenskättade Sarah Larson, 29.

Bränd efter sitt första och enda äktenskap håller han fast vid löftet han en gång gav:

– Aldrig mer giftermål och aldrig barn.

När Aftonbladet får en exklusiv pratstund med filmstjärnan säger han:

- Jag är oförmögen att växa upp.

Analysen kan stämma.

Fyllda 47 är Clooney fortfarande känd för att ställa till med hyss på filminspelningar.

– Det går knappt att vända ryggen åt honom, säger Reneé Zellweger, exflickvännen som spelar hans kärleksintresse i senaste filmen ”Leatherheads”.

Att stjärnan gillar fysiska skämt framgår av filmen. Som när någon träffas av en fotboll i skrevet.

– Alltid roligt. Aldrig inte roligt, säger han.

Clooney tar inte illa upp om någon avfärdar honom som barnslig. Han är den förste att hålla med.

– Don Cheadle (”Oceans eleven”) yttrade en rolig replik på en filmgala. Han sa ”George vill inte ha barn eftersom han inte vill ha konkurrens”.

Han fyrar av sitt berömda leende som gör att han jämförs med filmlegendarerna Cary Grant och Clark Gable och säger:

– Jag är ett barn.

Kanske är det just hans självdistans som gör honom så omtyckt.

Slipper vara vuxen

När han tar emot i hotellsviten finns det inget konstnärligt plågat över honom, inget tramsigt divabeteende.

– Det stör mig alltid när kändisar snackar om sitt hårda liv. Att göra film – särskilt för skådespelare – handlar om att man slipper bli vuxen. Vi får lov att vara barnsliga på jobbet och hade säkert gjort det gratis.

I ”Leatherheads” har han gett sig själv huvudrollen som den åldrande idrottsstjärnan. Komedin utspelar sig under den amerikanska proffsfotbollens linda. Clooney porträtterar Dodge Connelly som tillsammans med lagets unga stjärna faller för en kvinnlig reporter.

Det resulterar i påhopp och knytnävsslagsmål.

– Jag var 45 när vi filmade. När man blir omkullsprungen av en 20-åring gör det faktiskt ont.

Rollen har fått Clooney att reflektera över sitt eget åldrande.

– Jag känner mig inte speciellt gammal. Men man får passa sig. Det finns inget mer patetiskt än någon som går runt och vägrar inse sin ålder. Det är bara att acceptera att man närmar sig 50 och försöka nyttja det till sin fördel.

Härlig jobba med Zellweger

Om förhållandet med Sarah Larson blev infekterat på slutet – det ryktades om äktenskapskrav och brist på gemensamma intressen – hade Clooney och Zellweger inga problem att glömma det förflutna.

– Det vi hade var superkort. Nu är vi riktigt bra kompisar, säger han.

Så bra att de delar en kyss i filmen.

– Hon kom till min trailer en månad innan och ville repetera.

Han knackar på bordet med knogarna och fejkar en ljus röst:

– Kom så tränar vi på kärleksscenen, George.

Sen blir han något allvarligare.

– Egentligen var det mest udda eftersom vi var ute och det var kallt. Men Reneé är härlig och rolig att jobba med. Jag skrev faktiskt rollen med henne i tankarna.

De var ihop 2001.

– Vi träffades när hon hade spelat in ”Jerry Maguire” och blivit berömd. Vi blev riktigt bra kompisar och pratar fortfarande med varandra minst en gång i veckan.

– Nej, inte än. Jag tjatar fortfarande. Men hon har varit hemma hos mig i LA.

Saknar intelligens

Clooney är född i Kentucky och uppväxt i Ohio. Han skämtar om att han slog sig på skådespelaryrket eftersom hans två första val, baseball och journalistik, var orealistiska.

– Jag testspelade för Cincinnati Reds men insåg att jag saknade talang. Sen studerade jag tv-journalistik – eftersom det var något min pappa sysslade med – och insåg att jag saknade intelligens. Då fick jag bli skådis.

Det har han inte ångrat.

Mer än 13 år efter rollen som doktor Ross i ”Cityakuten” är han en av världens största stjärnor.

Med berömmelsen kommer stämpel som sexsymbol och ständiga paparazzibevakning.

Men Clooney, som var 33 och nyskild från skådespelerskan Talia Balsam, när han slog igenom klagar inte.

– Visst vore det enkelt att gnälla när man någon gång tvingas arbeta 14 timmar om dagen. Men jag har jobbat inom bygg- och anläggning och det är äkta arbete, säger han.

Kanske är det den vetskapen som fått honom att vilja bidra utanför Hollywood. Tillsammans med Brad Pitt, Don Cheadle och Matt Damon driver han ”Not on our watch”, en hjälporganisation som bland annat engagerat sig i krisen i Darfur.

– Det är det minsta jag kan använda mitt kändisskap till, säger Clooney som i den amerikanska presidentvalskampanjen tagit ställning för Barak Obama.

Priviligerad

Det frivilliga arbetet kan också bottna i någon slags skuldkänsla. Gång på gång återkommer Clooney till hur priviligerad han är.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle bli så framgångsrik. Det handlar bara om tur, säger han.

Som exempel tar han ”Cityakuten”.

– Den skulle egentligen sändas sent på fredagskvällar i USA. Jag tippade att den i bästa fall skulle överleva i ett par år. Men plötsligt fick jag besked om att den i stället skulle visas på torsdagar på bästa sändningstid. Därmed blev serien en hit och jag blev känd.

Det har bäddat för en gyllene position i Hollywood.

– Sanningen är den att jag har tur som får göra de filmer jag vill göra. Till och med när jag tycker att jag säljer mig får jag göra bättre filmer än vad många andra gör.

Lurade journalister

På sikt hoppas han kunna tillbringa mer tid i sitt palatsliknande hem vid italienska Comosjön.

– Italienarna har det bättre än oss. När jag ser byggarbetare på väg hem bär de vin, bröd och blommor under armarna och de sjunger. De är lika panka som alla andra men de liksom firar middagen. Det är skillnad mot vår kultur där vi står och äter så snabbt vi kan.

Clooney har börjat skruva på sig, som om vi varit allvarliga för länge. Eller också är det kanske barnet i honom som måste få utrymme. Han byter ämne.

– För ett tag sedan skrev någon att Brad och Angelina skulle gifta sig i mitt hus i Italien. Det dök upp flera hundra reportrar utanför huset.

Jag sa åt min assistent att beställa 15 långbord som placerades i trädgården.

– Nästa dag var det helikoptrar överallt. De måste ha hyrt helikoptrar för minst fem miljoner kronor. De flög över ägorna och sa ”Vi ser en massa långbord. Det stämmer. De ska gifta sig!”

Han fyrar av det bredaste leendet hittills.

– Jag låg dubbelvikt av skratt.

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM