Hitta din gamla flamma på Facebook!

Foto: Thinkstock
RELATIONER

Du dejtade en man, men valde att bilda familj med en annan.

Nu – ett par decennier senare –är du singel och funderar på var i livet din ungdomskärlek befinner sig.

Facebook vet. Oftast.

Det var många år sedan ni var ett par, men du minns allt som om det var i går: blickarna, skratten, kärleksorden. Då var ni unga och förälskade, men något gjorde att ni inte valde varandra som livspartners.

I dag är barnen utflugna, skilsmässan historia och du äter middag ensam i köket och längtar efter att möta den där personen som betydde allt en gång.

För några år sedan hade det varit ett hästjobb att ta reda på var han eller hon befinner sig, men tack vare Facebook kan det räcka med några tangenttryckningar. Det sociala nätverket har en halv miljard aktiva användare. Den snabbast växande gruppen Facebookanvändare är 55 år och äldre.

Så, hur hittar du personen som du en gång kallade ”älskling”, ”sötnos” eller ”raring”?

– Det gäller att leka detektiv, men lusten att gräva brukar vara enorm i det här fallet, säger coachen Nina Jansdotter, vars bok om Facebook släpps i maj.

Enklast är att söka via gemensamma bekanta, tidigare skolor eller arbetsplatser. Det är okej att adda någon som vän utan att behöva vilja något mer.

– Var neutral innan du känner till personens civilstånd. Skriv ”Hur lever livet för dig nu?”, inte ”Äntligen, vad jag har saknat dig!”, säger Nina Jansdotter.

Men vad är det som gör oss så nyfikna på våra första kärlekar? Nina Jansdotter menar att det är vanligt att längta efter livet som vi levde när vi var yngre:

– Känslorna var mycket starkare och tillvaron bekymmersfri. Det kan också vara en rädsla för döden och besvikelse över att inte ha hunnit göra vissa saker färdigt, säger Nina och tillägger:

– Men är det personen som är anledningen till längtan, så är det fantastiskt.

Det är ju trots allt vid först vid ett möte som det går att bedöma om attraktionen finns kvar, eller om det handlar mest om att ”vara kär i sin ungdom”. Man får vara beredd på att kärleken inte per automatik blommar upp igen även om båda är singlar. Åren har gått och ni har kanske inget gemensamt längre. Men finns det gnistor kvar så är det ju lättare att bygga en relation eftersom ni redan känner varandra.

Och kom ihåg att även om du och din ungdomskärlek inte skulle falla för varandra så är Facebook ett smörgåsbord för den som vill flirta.

FAKTA

Vett & etikett - så flirtar du på Facebook

Håll en låg profil i början. Fortsätt inte att skicka en massa meddelanden om du inte får svar och kommentera inte händelser i personens logg innan ni har etablerat en kontakt. Skicka ett personligt meddelande så att inte alla ser raggningsförsöken, och gärna med en fråga: ”Är det verkligen du?”

Bygg kontakten långsamt så att du inte verkar desperat och undvik att berätta om misslyckade relationer – det kan få dig att låta bitter.

Flirta gärna – med finess. Skulle du fatta tycke för en väns Facebook-kompis kan du gärna skriva en komplimang som ”Du är en oerhört vacker kvinna” eller ”Snyggt foto”. Eller ännu hellre trycka ”gilla” under ett inlägg.

Är du för blyg för att ens ta kontakt? Tänk på att det är attraktivt att bry sig. Kanske kan du hitta något som personen gör som du har koll på och kan ge något tips eller råd om.

Fakta

Svenskar i övre medelåldern skiljer och gifter sig som aldrig förr. År 2000 gifte sig 1 490 svenskar som var över 60 år. 2009 var de mer än dubbelt så många, 3 846, enligt SCB.

Orsaken, menar många experter, är att dagens 60-plussare med fyrtiotalist- generationen i spetsen vägrar stanna i dåliga relationer. De drar sig inte heller för att bejaka passionen och gifta sig med nya kärlekar.