Dr Åsa ordinerar kärlek på jobbet

RELATIONER

Läkare + läkare = Sant. Var fjärde läkare i hetropar är ihop med en annan doktor.

– Vi träffades när vi var stafettläkare i Gällivare, det fanns inget annat att göra, berättar tv-doktorn Åsa Vilbäck om mötet med sambon.

Foto: Scanpix
Åsa Vilbäck och Magnus Lundberg. (Arkivbild.)

Mest kära och galna på jobbet är läkare, visar Statistiska Centralbyråns rapport. Var tjugonde par består av två människor med samma yrke och vanligast är det på arbetsplatser med jämn könsfördelning.

En av fyra läkare i ett heteropar kilar stadigt med en läkare. Högskolor och arbetsplatser fungerar som äktenskapsmarknad.

Åsa undvek doktorkärlek

Det kan Åsa Vilbäck, plastikkirurg och tv-profil, skriva under på. Hon har sett många träffas av amors pilar under läkarstudierna.

– Det är en stark, lång och livsomvälvande upplevelse. Man formas mycket under den tiden och lever så intimt med dem man läser med, så det är lätt att man trillar dit.

Åsa själv undvek doktorkärlek under studietiden – och lite till. Inte förrän hon blåste faran över slog kärleken till.

– Då sa det klick ändå. Med en läkare.

Vårdbiträde + vårdbiträde

För poliser, jurister, tandläkare och högskolelärare är det också vanligt att hitta kärleken i en kollega. Och var tionde etablerat homopar mellan kvinnor består av två kollegor inom samma yrke, de vanligaste yrkena i den gruppen är undersköterska, sjuksköterska och vårdbiträde.

Läkare gängar förutom med läkare också med sjuksköterskor – men väldigt sällan med undersköterskor eller vårdbiträden.

Lika barn leka...

Det handlar mest om att lika barn leker bäst, anser SCB.

– Jag tyckte Magnus var framåt och driftig. Kanske inte typen för en läkare, men han hade det också. Vi kunde prata, han kunde förstå mig och problem, som man har i läkarjobbet. Det var en bra kombo.

Vill jobba ihop

Fem år har gått sedan Åsa mötte läkaren Magnus (Lundberg). Åsa Vilbäck är i nuläget mammaledig med nyfödda Elle, skriver på en bok och funderar på framtiden.

– Drömmen är att driva en klinik ihop.

FAKTA

Kärlek på jobbet-paret

Namn: Åsa Vilbäck, 36, och Magnus Lundberg, 41 samt dottern Elle 3,5 månad.

Bor: Villa på Värmdö.

Yrke: Åsa och Magnus är båda plastikkirurger men har en paus från "läkeriet". Hon är mammaledig och skriver samtidigt på en bok. Han förvaltar och hyr ut fastigheter.

Bakgrund: Åsa har varit programledare för Dr Åsa på SVT. Deltog i överlevnadssåpan Expedition Robinson 1997 i SVT. Paret träffades 2006 när de jobbade i Gällivare och arbetade senare på samma klinik i Örebro.

Vad är kärlek sett från Dr Åsas perspektiv?

"Det är helt grundläggande för liv. För mänskligheten och högre djurs liv. Barn utvecklas inte annars. Man blir psykiskt sjuk och dör utan kärlek. Det är livets kärna både biologiskt och upplevelsemässigt."

Topp 3

Här är det hett mellan kollegorna

Yrke Andel som har ett parförhållande där båda tillhör samma yrke

Läkare 24 % av 22 900 par inom yrket. Andel män (in. yrket): 54 % Andel kvinnor: 46 %

Poliser 15 % av 9700 par inom yrket. Andel män: 74 % Andel kvinnor: 26 %

Jurister 14 % av 10 600 par inom yrket Andel män: 49 % Andel kvinnor: 51 %