Myt 1:Förhållanden där han är yngre fungerar aldrig i längden

Foto: Pontus Orre
Jenny Lindblom och Daniel Mårs ser inga problem med att det skiljer nio år mellan dem.
RELATIONER

Jenny Lindblom, 33, är med en redan sliten populärkulturell term en så kallad ”cougar”, puma.

Hon lever tillsammans med nio år yngre sambon Daniel Mårs.

Deras ådersskillnad är inget som syns och heller inget de tänker särskilt mycket på, men många är nyfikna på hur de har det.

Jenny, hur är det att leva med en nio år yngre man?

– Jag tror att jag håller mig yngre för att Daniel är yngre. Jag håller mig mer à jour. Jag umgås med hans vänner och får influenser som jag inte hade fått från jämnåriga kompisar.

Daniel, hur är det att leva med en nio år äldre kvinna?

– Jag håller mig kanske äldre… Jag utvecklas och mognar när jag umgås med människor som är äldre. Men jag har alltid känt mig äldre än mina kompisar. Jag tycker att det är bra att vara tillsammans med en tjej som är äldre och som vet vad hon vill i stället för med en 18-åring som tjafsar om allt och ingenting.

Hur träffades ni?

Jenny: Vi träffades för ganska precis ett år sedan hemma hos en gemensam bekant. Jag tyckte att Daniel var fin, men kanske i yngsta laget… Jag tyckte nog att han såg lite farlig ut också med alla piercingar och tatueringar. Han var inte riktigt min stil, men senare har vi fått höra att vi matchar varandra.

Daniel: För mig var det kärlek vid första ögonkastet. Jag kunde inte fokusera på något annat än Jenny. Så fort jag såg henne visste jag att det var henne jag ville ha.

Hur reagerade omgivningen på åldersskillnaden?

J: Jag var rädd för att berätta att han var så mycket yngre. Men folk har faktiskt varit mer nyfikna än negativa. Det värsta var att berätta för mamma och pappa. Och när Daniel skulle berätta för sin mamma. Jag var rädd för vad hon skulle tycka om att hennes lille son hade träffat en äldre kvinna.

D: Jag var rädd för vad hennes föräldrar skulle tycka om min ålder, och om hur jag ser ut. Jag sa inte att hon var 33 år till en början, utan väntade tills de hade träffat Jenny.

Vad är nackdelarna med åldersskillnaden?

J: Den största nackdelen är att vi har helt olika referenspunkter inom musik och populärkultur. Vi är båda väldigt musikintresserade, men vi kan inte mötas i musiken på grund av åldersskillnaden. Andra skillnader är praktiska saker som att betala räkningar och ringa myndigheter som Daniel tycker är jobbigt. För tio år sen tyckte jag också att det var jobbigt så jag kan känna igen mig i hans osäkerhet.

D: Jag tycker mest att det är musiken som är ett problem. Vi är så olika där.

Jenny är ju i en ålder då många kvinnor börjar tänka på barn. Hur känner du för det, Daniel?

J: Det är nog jag som ska svara på det… Jag vill inte ha barn. Sådant kan ju förändras, men det känns inte som om det kommer att bli några.

D: Jag vill ha barn, men Jenny är viktigare och jag vet att jag vill vara med henne.

Normen är ju ofta en man och en kvinna där mannen är den äldre av de två…

J: Jag har aldrig försökt passa in, så jag är så van att inte vara normen.

D: Nej, det är ju jättevanligt att män träffar yngre kvinnor men det är inte uppseendeväckande på samma sätt. Ni skulle förmodligen inte ha gjort den här intervjun om åldersskillnaden varit den omvända.

Kvinnor väljer helst en några år äldre man, smal är lika med lycklig och en kvinna måste ha vassa armbågar för att lyckas som chef. Eller? Jenny, Emma och Elin håller inte med.

Aftonbladet har träffat tre tjejer som utmanar våra fördomar.