Myt 3: Ju smalare man är, desto lyckligare blir man

Foto: Daniel Svensson
En smal figur gör en inte lycklig. Elin Löfqvist har skämts för sin taniga kropp hela sitt liv.
RELATIONER

Elin Löfqvist är 168 centimeter lång och väger 49 kilo.

Hon har skämts för sin taniga kropp i hela sitt liv.

Det som låter som en ouppnåelig dröm för många – att äta vad och hur mycket du vill utan att det syns på vågen – har varit och är fortfarande Elin Löfqvists mardröm.

Är smala människor lyckligare?

– Självklart inte! Varför skulle jag vara lyckligare för att jag är smal? Tvärtom, jag har ju inga kurvor att vara stolt över. Jag skulle vara lycklig om min våg visade tio kilo till! Jag känner mig aldrig fin när jag går ut och jag använder alltid kjol eftersom det är det enda som sitter någorlunda bra på mig.

När började du få komplex för att du var smal?

– Redan i skolan. Jag har alltid varit smal. Jag skämdes ju så klart, eftersom alla fick former utom jag. Och killarna var inte sena med att kommentera det…

Hur är attityden mot smala människor?

– Det var mest när jag var yngre jag fick elaka kommentarer. Nu får jag mest höra ”Ät lite mer, det behöver du”. Men det som irriterar mig mest är andras kommentarer om sin egen vikt. Att de måste gå ner i vikt för att vågen har börjat visa lite mer. Jag tycker att de ska vara nöjda i stället för att de har lite former.

Varför tror många att de skulle vara lyckliga om de var smala?

– Idealet säger ju det. Alla modeller är smala, och de ser så lyckliga ut i all reklam.

Vilka är för- och nackdelarna med att vara smal?

– Den enda fördelen är väl att jag kan äta vad jag vill och hur mycket jag vill. En av nackdelarna är att inga kläder sitter bra. Och det är så mycket reklam riktad till överviktiga, om hur de ska gå ner i vikt, men man ser nästan aldrig reklam riktad till oss underviktiga. Det är precis som om vi inte har rätt att klaga på vikten.

Vad vill du att alla som tror att smal är lika med lycklig ska veta?

– Vi är inte nöjda med våra kroppar bara för att vi är smala! Jag blir också ledsen när folk kommenterar min vikt.

Varför anses det okej att kommentera att någon är smal, men inte att någon är överviktig?

– Folk tror att alla vill se ut som smala modeller. Många tror nog att det är en komplimang att påpeka att jag är smal. Men jag blir ledsen av kommentarer om min vikt, på samma sätt som en överviktig person förmodligen också blir.

Kvinnor väljer helst en några år äldre man, smal är lika med lycklig och en kvinna måste ha vassa armbågar för att lyckas som chef. Eller? Jenny, Emma och Elin håller inte med.

Aftonbladet har träffat tre tjejer som utmanar våra fördomar.

ARTIKELN HANDLAR OM