Unga kvinnors skulder ökar mest

RELATIONER

Stockholm (TT) Unga kvinnors obetalda skulder ökar mest, dubbelt så mycket som de unga männens.

Nu vill Kronofogden veta varför.

Foto: colourbox

20-åringarnas obetalda skulder ökade med 9 procent i fjol. I åldersgruppen 18–25 år var de unga kvinnornas ökning av obetalda skulder dubbelt så stor som hos männen, enligt statistik från Kronofogden.

Samtidigt har de vanligaste skulderna som unga brukat dra på sig, sms-lån och mobiltelefonskulder, minskat generellt.

– Vi kommer därför att studera tusentals ansökningar för att ta reda på vilka skulder de unga drar på sig, säger Janne Åkerlund, som jobbar med förebyggande arbete hos Kronofogden.

– Vad är det man köper på kredit? Vad gäller den första obetalda skulden som hamnar hos oss? För att kunna jobba effektivt förebyggande måste vi titta på ansökningarna.

”Nästan omöjligt att flytta hemifrån”

Många unga vet för litet om privatekonomi och går det så långt som till en betalningsanmärkning kan det för unga som fortfarande bor hemma innebära att det blir nästan omöjligt att flytta hemifrån, konstaterar Åkerlund.

– Dessutom växer skulden, om man inte betalar på förfallodagen. Vi måste få unga att förstå att det är smart att betala i tid, säger han.

Det totala antalet ansökningar om betalningsförelägganden i Sverige ökade med tre procent till drygt 1,2 miljoner ärenden år 2010.

TT