”Vännerna tyckte inte vi var kloka”

1 av 3 | Foto: Foto: Mikael Gustavsen
Familjens ögonsten För fyra månader sedan föddes lilla Gabriella - familjens sladdis och ögonsten.
RELATIONER

Marielle, 39, och Staffan Jansson, 45, har fyra döttrar: Jennifer, 20, Caroline, 18, Rebecca 13. Och lilla Gabriella, 4 månader.

– Att skaffa en sladdis är det absolut bästa vi gjort. Vi njuter varenda sekund av att ha henne i vårt liv.

Äldsta dottern hade precis flyttat hemifrån och parets vänner började prata om att Marielle och Staffan snart skulle få mer tid med varandra.

Själva hade de en helt annan plan.

En bebisplan.

Marielle skrattar och berättar:

– Våra kompisar trodde först inte att vi var kloka när vi berättade att vi ville ha en liten till.

Nej, ingen kunde förstå.

Men egentligen hade Marielle och Staffan bestämt sig för att de ville ha ett fjärde barn redan när Rebecca, 13, var liten.

– Jag tyckte att vi skulle skaffa en bebis ganska snabbt efter Rebecca, men Staffan ville vänta lite och sedan gick ju åren. Till slut insåg vi att det på något vis var nu eller aldrig. Man är ju inte purung längre.

Marielle blev gravid 2009 – och lyckan var så klart total. Men ett så kallat nup-test visade att barnet i magen hade Downs syndrom och hjärtfel.

– Vi var helt förkrossade och våndades rejält men valde till slut att avbryta graviditeten.

Då trodde ingen att de skulle våga försöka igen. Drömmen om en sladdis grusades tillfälligt och systrarna Jansson hade nästan gett upp hoppet om ett syskon när Marielle blev gravid igen, våren 2010.

Och för fyra månader sedan föddes hon alltså – lilla Gabriella. Familjens sladdis och ögonsten.

– Vi är alla så oerhört tacksamma över att vi fått henne och vi tar verkligen vara på varenda sekund, fortsätter Marielle.

Hon menar att få barn runt 40 skiljer sig mycket jämfört med att få barn tidigare i livet.

– Det finns självklart fördelar med att vara ung mamma också, men jag är mycket coolare nu, och vi vet att hon är vår sista så det är ju fullt fokus på henne såklart. Småbarnsåren går ju så rysligt fort.

När Jennifer och Caroline var små rusade dagarna förbi. Marielle minns knappt hur de stora tjejerna var som bebisar. Det var så mycket annat som skulle fixas hela tiden. Och hon var mer orolig som mamma. Det gjorde att det blev svårare att njuta av barnen.

Den här gången är det annorlunda.

– Jag slår verkligen ett slag för mogna mammor och till alla som funderar på att skaffa en liten till vill jag bara säga: sluta tänk, tuta och kör, i stället.

– Det är underbart! Man blir ung på nytt.n

FAKTA

Familjen Åström/Jansson

Namn och ålder: Staffan, 45, Mariélle, 39, Jennifer, 20, Caroline, 18, Rebecca, 13, Gabriella 4 ½ mån.

Bor: Vallentuna.

Gör: Staffan är egen företagare (bilmekaniker), Mariélle är mammaledig samt familjehemsmamma, Jennifer är utbildad florist, men jobbar för närvarande som vårdbiträde, Caroline går sista året på byggprogrammet, Rebecca går i sjätte klass.