”Brudgummarna är i princip osynliga”

Julia Skott planerar sitt bröllop – MED sin fästman

RELATIONER
Foto: Björn Lindahl
Julia Skott, frilansjournalist, provar klänning på BrudKällan.

TV4:s nya program ”Fyra bröllop” är osmakligt på så många sätt. Tittar man på den amerikanska förlagan är det svårt att inte bli illa till mods när brudar dissekerar varandras bröllop. Särskilt om man som blivande brud börjar fundera på om ens vänner också kommer att tycka att maten är tråkig, musiken är fel, eller att dekorationerna är fula.
 

Jag kanske är lite känslig så här de sista månaderna av planering inför mitt eget bröllop, även om jag föreställer mig att jag har väldigt snälla gäster.

Det är också ofta så att det är bröllopet med störst budget som lämnar minst att önska. Har man råd med bröllopsplanerare, massiv ­personalstyrka, dyr mat, ett lyxigt hotell, och så vidare, är det klart att det blir färre saker att kritisera än när någon har ­engångstallrikar och plastblommor. Fast… man kan ju alltid beskylla de påkostade bröllopen för att vara överdrivna.
 

Men det mest obehagliga är att programmet egentligen borde heta ­”Fyra brudar”. Brudgummarna är i princip frånvarande, förutom de­­ enstaka ­minuter som visar vigseln. I det amerikanska programmet avslöjas vinnaren genom att hennes man kliver ur en limo – och det är närmast hopplöst att komma ihåg vem som hörde till vem. De är utbytbara snubbar i frack. Det är brudens dag och brudens tävling.
 

Och jag blir så ledsen, irriterad och arg över att vi inte kommit längre än trötta klyschor om vad ett bröllop är och vem som egentligen ska bry sig.

Jag och min fästman planerar vårt bröllop tillsammans. För det handlar om oss, det handlar om att planera en ceremoni och en fest som representerar vilka vi är som par.
 

Men ska man gå efter vad filmer, tv och tidningar verkar tycka så är min blivande make både ointresserad och irrelevant. Det är min dag, jag som räknas, det är jag som bestämmer allt, och det är jag som är bitchig nog att såga andra brudar för att de har eller inte har chokladfontän, matchande klänningar på tärnorna, och så vidare. Jag kan inte lova att jag inte tittar på ”Fyra bröllop”.

Men ­kanske först efter att jag har gift mig. Med en stor ­whisky och fjärrkontrollen ­redo.

Julia Skott