”Han är deras son – men min baby”

Kliniken förväxlat embryon – i nio månader bar Carolyn ett barn som togs ifrån henne en halvtimme efter förlossningen

Foto: MSN
– Jag kunde inte tro att det var sant. Det fanns ingen utväg. Barnet som växte i mig var någon annans, någon annans väldigt efterlängtade barn, säger Carolyn Savage i MSN-dokumentären Conceivable. Här med sin make Sean.
RELATIONER

När läkaren ringde hade han en god nyhet: Carolyn hade blivit gravid genom provrörsbefruktningen.
Den dåliga nyheten var att kliniken förväxlat embryon.
I nio månader bar hon ett barn som togs ifrån henne en halvtimme efter förlossningen.
– Det är deras son. Men han kommer alltid vara min baby, säger Carolyn Savage, 41.

Carolyn och Sean Savage i Ohio hade redan tre barn, men var fast beslutna om att försöka få det där fjärde barnet de redan som nygifta hade planerat.
Och när beskedet kom efter IVF-behandlingen var det ett glädjens besked: Carolyn hade lyckats bli gravid.
Men – det fanns ett stort men – kliniken hade förväxlat embryon, så barnet som de väntade var rent genetiskt inte deras.
– Jag kunde inte tro att det var sant. Det fanns ingen utväg. Barnet som växte i mig var någon annans, någon annans väldigt efterlängtade barn, säger Carolyn Savage i MSN-dokumentären Conceivable.
 

”Abort var inget alternativ”

Hon och hennes make Sean Savage har också gett ut en bok om händelserna, Inconceivable: A Medical Mistake. Där berättar de att abort inte var ett alternativ för dem. Deras två första barn hade kommit som på betällning, medan de kämpat i tio år innan Mary Kate kommit till världen genom provrörsbefrukning.
– Det här barnet skulle inte få något liv om inte jag bar honom. Men rent moraliskt kunde vi inte kräva vårdnaden. Det var inte det andra parets fel att det här hade hänt. Och jag kunde inte neka det här barnet sitt liv bara för att det inte var mitt barn, säger Carolyn Savage.

Kontaktade föräldrarna
 

De beslutade att kontakta de genetiska föräldrarna, Shannon och Paul Morrell, tvillingföräldrar i Detroit.
De hade just beslutat att försöka få ytterligare barn genom de embryon de låtit frysa in i samband med IVF-behandlingen som gav dem deras tvillingflickor sex år tidigare.
Innan de ens påbörjat behandlingen fick de beskedet om embryoförväxlingen av sin läkare.
– Först var det som att få veta att någon dött. Men två dagar senare fick vi veta att Carolyn skulle behålla barnet och det var en sådan lättnad, säger paret Morrell.
Under tiden kämpade paret Savage med sin dröm en riktig storfamilj. Embryon fanns i frysen och de anlitade en surrogatmamma som blev gravid. Hon skulle nedkomma med Savages barn några månader efter att Carolyn fött barnet som hon råkat bli surrogatmamma åt.

”Jag var så lycklig”

Carolyn födde Logan genom kejsarsnitt, fyra veckor för tidigt i september 2009.
– Jag var så lycklig när jag hörde hans skrik. I det ögonblicket var det enda som spelade någon roll att han var frisk, säger Carolyn.
Men efter 45 minuter var tiden med den nyfödde pojken slut. Det var Sean som fick uppgiften att lämna över lille Logan till de genetiska föräldrarna som väntade i ett rum bredvid.
– Att lämna bort sitt barn är väl det mest onaturliga man kan göra, säger Sean Savage.
För Morrells var upplevelsen en helt annan.
– Inget ögonblick i hela mitt liv kan jämföras med det ögonblicket. Vi är så tacksamma och lyckliga att Carolyn födde honom, säger Shannon Morrell.

Surrogatmamman fick missfall

För Sean och Carolyn hade saknaden bara börjat.
Och en vecka senare kom nästa dråpslag; surrogatmamman som bar deras barn hade fått missfall.
Två år senare är saknaden stor efter Logan. De två familjerna har viss kontakt, men långt ifrån så ofta som Carolyn skulle önska.
– Han tog en bit av mitt hjärta med sig när han lämnade mig, säger Carolyn.