Nu finns webb-tv – för ettåringar

1 av 2 | Foto: Miniteve.se
Henry Chu.
RELATIONER

Det började med sonen Robinsons intresse för bussar – och resulterade i en tv-kanal för barn mellan ett och tre år.

Tv-profilen Henry Chu har i samarbete med forskare startat barnsäkra Miniteve.

Projektet tog sin början när Henry Chu, tidigare programledare för bland annat Hjärnkontoret på SVT, var pappaledig med sin son Robinson.

Under barnvagnspromenaderna visade Robinson ett stort intresse för bussar, vilket fick Henry Chu att söka upp olika bussklipp på Youtube.

Men de skakigt filmade videoklippen lämnade mycket övrigt att önska; inte bara var kvalitén ofta undermålig, ibland visade sig klippen innehålla olyckor och annat material som är direkt olämpligt för små barn.

Producerar klippen själv

Lösningen blev att producera klippen själv. Sagt och gjort: i samarbete med barnforskare och -pedagoger har Henry Chu startat Miniteve, en barnsäker tv-kanal på internet som riktar sig till barn mellan ett och tre år.

I nuläget ligger cirka 180 klipp, som är mellan 30 sekunder och tre minuter långa, ute på sajten.

Klippen är stillsamma och innehåller inga häftiga kamerarörelser, utan ska tvärtom imitera tillvaron som ett litet barn upplever den.

Men hur vet man vad en ettåring vill se på tv?

– De forskare som har hjälpt oss säger att barn vill se sånt de känner igen och är intresserade av i verkliga livet, säger Henry Chu.

”Det ska uppstå en dialog”

Han säger att de flesta har reagerat positivt på nyheten om tv för väldigt små barn, men att det så klart även finns kritiker.

– Men tanken är inte att placera barnet framför klippen och sedan gå därifrån och göra något annat, säger Henry Chu.

Så det är inget barnvaktssubstitut?

– Nej, det är viktigt att påpeka. Det ska uppstå någon sorts dialog mellan barn och förälder om vad som händer i klippen.

”Kan försena talutvecklingen”

Hugo Lagercrantz, professor i pediatrik och överläkare vid Astrid Lindgrens sjukhus, ställer sig dock kritisk till tv-tittande för småbarn.

– Det är helt fel. Barn har ingen glädje av tv-tittande. Det kan försena deras talutveckling och när de kommer upp i skolåldern kan de få sömn- och koncentrationssvårigheter. Enligt Amerikanska barnläkarakademien ska barn under två år inte se på tv över huvud taget, säger han.