”Jag kan inte sluta fråga om hon är otrogen”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 2
RELATIONER

Ja, chanserna att frun kan tänka sig att leva med Sören igen ökar om han börjar visa henne respekt, tror Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Men för att få en hållbar relation måste de jobba med tilliten till varandra, säger hon.

Rusz råder dig.

Sören har ”löst” sitt osäkerhetsproblem genom att terrorisera frun till den milda grad att hon inte längre orkar stanna kvar i förhållandet.

Eva Rusz definierar dilemmat som ett praktexempel på när lösningen utgör problemet. Hon förklarar:

– Om han slutar med sitt beteende och frun får nytt hopp om att det är möjligt att stanna kvar i relationen, skulle det förmodligen inte dröja länge förrän Sören återfår sin oro för att hon är otrogen, säger hon.

Och så börjar allt om igen …

Skapat svartsjuka

– Det är en förfärlig situation han har försatt henne i på grund av ett problem som sitter i hans huvud, säger Eva Rusz och fortsätter:

– Han har skapat svartsjuka genom fantasier som antagligen inte har någonting med verkligheten att göra. Beteendet har eskalerat till att frun knappt kan andas förrän han tolkar det som ett misstänkt ”otrohetsbeteende”.

Men det finns sätt att komma tillrätta med svartsjukan och kontrollbehovet.

Coachen Elizabeth Gummesson har skrivit boken ”Svartsjukeakuten”, som ger råd om hur man hittar en väg ut ur svartsjuka – både inombords och den man kan utsättas för av andra.

Relation bygger på tillit

I Sörens fall rekommenderar Eva Rusz dock terapi.

– Han behöver söka hjälp. Inte enbart för att rädda förhållandet, utan för att må bättre i sig själv, säger hon.

Ska förhållandet dessutom fungera på längre sikt måste Sören och hans fru arbeta med att våga lita på varandra, anser Eva Rusz.

– En trygg plattform i en relation bygger på 100 procent tillit. Det krävs för att han ska kunna leva i ett förhållande som bygger på ömsesidigt förtroende och respekt.

FAKTA

Veckans dilemma: Nu har frun tröttnat

Min fru reser i jobbet varannan vecka. När hon kommer hem kan jag inte låta bli att fråga vilka hon har träffat på sina resor, och ifall hon har lärt känna någon särskild.

Numera tappar hon tålamodet så fort jag börjar mitt ”korsförhör” som hon kallar det.

Jag borde inte misstänka att hon är otrogen, och jag kan förstå att hon tar illa upp.

Ändå har jag svårt att släppa tanken på att hon kan ha varit med någon annan. Enda sättet för mig att få reda på sanningen är att fråga, känns det som.

Tydligen kan kroppsspråket avslöja mer än ord, så numera noterar jag hennes blickar och rörelsemönster också, när hon säger att hon inte har varit med någon annan än mig. Problemet är bara att jag tycker hon låter mer skyldig för varje gång jag frågar.

Nu vill min fru plötsligt att vi flyttar isär på prov. Jag vet varken ut eller in, jag är helt förstörd.

Tror du att hon kan ändra sig och stanna kvar, ifall jag slutar med mina ”korsförhör”?

Sören