Allt fler män kommer att 'göra en Borg'

Familjelivet skälet när framgångsrika män - inte kvinnor - gör avbräck i karriären

RELATIONER

Anders Borg har nämnts som tänkbar efterträdare till Fredrik Reinfeldt – men redan nu flaggar han för sin egen avgång.

Ett uttalande som ligger helt i linje med bilden av den moderna mannen som prioriterar familj och relationer framför karriär.

Foto: Ulf Höjer
Anders Borg.

– Dagen då jag slutar som finansminister kommer att vara en av de bästa i mitt liv. Det skulle vara väldigt skönt att få återgå till att vara en vanlig människa med ett vanligt jobb och kunna gå på Ica, säger Anders Borg i en intervju med TV4:s Malou von Sivers.

– Det här är typiskt för den trend vi har sett det senaste halvåret: att man ska sätta familj och relationer främst. En trend som går att härleda till att det har varit skakigt i omvärlden, inte minst ekonomiskt, säger trendanalytikern Ida Hult på konsultbyrån Trendethnography.

”Otroligt statusfyllt”

Det moderna, kapitalistiska samhället är annars förknippat med att karriären går före familj och relationer, men till slut svänger pendeln och folk tröttnar på karriärshetsen, tror Ida Hult. Dessutom är det en statusmarkör att kunna göra något som är få förunnat.

– Att ha en karriär som Anders Borgs och sedan själv kunna välja att bli en "vanlig människa", det är otroligt statusfyllt. Att bli sparkad från sitt jobb och på så sätt bli en vanlig människa är självklart inte lika häftigt, säger hon.

Utvecklingen är inte bara en svängning från ett samhälle där karriär prioriteras till ett där familj och relationer prioriteras, utan också en del i den nya urbana mansrollen, tror Ida Hult.

– Den nya mannen fokuserar på mer än att jobba och ta hem pengar till familjen, säger hon.

”För en kvinna hade det setts som en tillbakagång”

Om Anders Borg hade varit en kvinna hade vi däremot inte höjt på ögonbrynen.

– Nej, och framförallt hade vi inte sett det som nåt lika positivt. Tvärtom hade det setts som en tillbakagång till en mer gammaldags, traditionell kvinnoroll. säger Ida Hult.

Hon reagerar också på Anders Borgs uttalanden om att han inte tycker att politik är lustfyllt, utan mest plikt och ansvar.

– Det är ett slags tillbakagång till 70-talsretoriken. Ett jobb är ett jobb, liksom. Det är inte något självförverkligande och de karriärsval vi gör gäller inte livet ut, säger Ida Hult.

”Unga kommer prioritera familj”

Hon förutspår att vi bara har sett början på den här utvecklingen.

– Många ungdomar har sett sina föräldrar bränna ut sig och kommer därför att prioritera stabila relationer och stabila arbeten.

FAKTA

Vi har tagit ett kliv tillbaka för att satsa på familj och relationer:

Thomas Bodström

Mitt under den gångna höstens brinnande valrörelse flyttade Sveriges före detta justitieminister till USA med sin familj. "Visst inser jag också att det kan få konsekvenser för mig i karriären - i politiken kan allt hända. Men ändå tvekar jag inte. På något sätt ordnar det sig alltid. Och är det någon som tror att jag om tjugo år kommer tänka: Fan att jag valde att satsa på familjen 2010", skrev han i sin blogg.

Jan Nygren

Jan Nygren var samordningsminister och vice statsminister och het kandidat att efterträda Ingvar Carlsson som partiledare för Socialdemokraterna 1996. Men han avstod av familjeskäl, eftersom han hade vårdnaden om en son i skolåldern. Ett beslut som generade mycket uppmärksamhet och uppskattning.

Luiz Felipe Scolari

När den brasilianske världsmästartränaren sa upp sig från sitt välbetalda jobb som coach för uzbekiska Bunyodkor våren 2010 haglade anbuden in. Men Scolari nobbade alla – för sonens skull.

– Den främsta orsaken till att jag lämnar Uzbekistan är för att jag är mån om min sons studier, sa Scolari, som inte ville ta ett beslut om framtiden innan han visste var sonen skulle studera. Familjen flyttade sedan hem till Brasilien där Scolari började träna Palmeiras.