Somaly räddar sexslavar

Hon var själv tolv år när hon såldes som sexslav första gången

RELATIONER

Somaly Mam var tolv år när hon såldes som sexslav första gången.

Idag driver hon en organisation som räddar flickor som är sexslavar på bordeller i Kambodja.

Foto: David Lagerlöf, ECPAT Sverige
Tuk-Tuk-förare som spaningsnätverk I Kambodja använder organisationen APLE (Action Pour Les Enfants) Tuk-Tuk-förare som ett spaningsnätverk i kampen mot sexuella övergrepp mot barn. APLE hjälper också barnen med bland annat rättsligt skydd och skyddat boende. USA har under de senaste sju åren fört hem inte mindre än 85 amerikanska barnsexturister till rättegångar i USA, bara från Kambodja.

Somaly och andra som kämpar mot sexhandeln i Kambodja samarbetar även med internationella organisationer, eftersom många av kunderna på bordellerna kommer från utlandet.

Barnsexturister väljer nya länder

Från Sverige kommer barnsexturister, men även affärsresenärer och utlandsstationerade svenskar som köpa sex med barn.

Den som vill utnyttja barn söker sig förstås helst till platser där risken för straff är liten och barns kroppar säljs till ett billigt pris.

Tidigare åkte många till Thailand, men där har polis och åklagare trappat upp jakten på dem som köper barns kroppar, därför väljer många barnsexturister nu att åka till andra länder, där myndigheterna än så länge inte har kontroll över situationen. Somaly har många fiender och lever under ständigt dödshot.

– Bordellägare, maffian, vissa poliser, domare och högt uppsatta politiker tjänar pengar på handeln med flickor. Därför är det svårt och farligt att stoppa den.

Försökte göra motstånd – straffades

När hon själv blev såld till en bordell försökte Somaly göra motstånd och vägrade ta emot ”kunder”.

– Som straff fick blev jag slagen och våldtagen av bordellens ägare, minns hon. Sedan låste han in mig i ett litet rum. Innan han gick sa han: ”Gör som jag säger, eller så kommer jag att slå och våldta dig varje dag!”

Somaly lyckades rymma en gång men hittades snart. Som straff blev hon bunden, slagen och utnyttjad av olika män i över en vecka.

– Dom lyckades knäcka mig, säger Somaly.

Åtta år på bordell

Efter åtta år på bordellen fick hon till slut lite större frihet av ägarna. De höll henne inte längre inlåst dygnet runt och hon kunde lämna bordellen på egen hand ibland och till slut vågade hon ta steget att fly.

Så småningom startade hon organisationen AFESIP (Aktion för kvinnor i en svår situation).

Nu har det gått elva år sedan starten och över 3 000 flickor, före detta sexslavar, har fått ett bättre liv tack vare Somaly och AFESIP.

Idag har man tre barnhem där sammanlagt 150 flickor får beskydd och omvårdnad. De får också information om sina rättigheter och hjälp att bygga upp nya liv.

Somaly Mam fick 2008 det svenska barnrättspriset World’s Children’s prize for the Rights of the Child.

ECPAT