Dejta liv i kärleken i sommar

Familjerådgivaren: Så framkallar ni känslorna av första förälskelsen igen

RELATIONER

Nyförälskelsen har lagt sig och verkligheten har hunnit ikapp.

Den kittlande känslan från när ni träffades har tonat ut och vardagen börjat gå på rutin.

Ska det vara så? Vi tipsar om hur du kan dejta liv i kärleken.

Foto: colourbox

Du älskar din partner. Det är inte där skon klämmer. Men du saknar det där lilla extra som är så svårt att sätta fingret på. Spänningen, glöden, fyrverkerispraket.

– Problemet är inte att du känner så här, det gör många. Ta tag i det, lyft upp det och jobba med det, säger Lennart Lindgren, leg. Psykolog, psykoterapeut och familjerådgivare. Tillsammans med tv-profilen Malou von Sivers har han skrivit relationsboken ”Konsten att hålla ihop”.

Behöver underhållas

Han liknar parrelationen med en bil. Precis som vi sköter om bilen måste vi ta hand om varandra.

– Vi servar bilen med olja, annars går den sönder och vi besiktigar den en gång om året. Men hur ofta servar vi relationen och gör en helbesiktning av vårt eget förhållande?

När förälskelsen lagt sig börjar en period som kan vara slitsam och full av konflikter. Två jag ska förenas och skapa ett gemensamt vi. Det är naturligt att passionen lägger sig en aning.

– Ni får aldrig sluta längta tillsammans. Då blir vardagen tråkig och många relationer tar slut. Längtan och drömmar måste få utrymme.

Familjerådgivaren Anne-Marie Furhoff har lång erfarenhet av par som söker sig till henne när relationen blivit slentrian och förälskelsens överraskningsmoment är ett minne blott.

– Många par har för lite tid för varandra. Organisera tid för bara er två. Gå ut och ät eller gör något kravlöst som ni tycker är kul. Då framkallar ni de där känslorna för varandra som ni hade när ni träffades, säger Anne-Marie Furhoff, som är författare till relationsboken ”Vi två hela livet”.

Karriären kommer i vägen

Livslång tvåsamhet med kärlek och passion – är det möjligt i en tid där vi lägger allt större fokus på oss själva? Där vi lätt glömmer bort personen på andra sidan frukostbordet bakom morgontidningens rubriker.

– I dag fokuserar många så mycket på jobb och karriär att de inte hinner med att hålla sitt förhållande levande och efter ett par år blir det lätt lite kämpigt, säger Anne-Marie Furhoff.

Det är aldrig för sent att göra ett lamt förhållande mer spännande. Men det kräver en investering.

– Det spelar ingen roll hur mycket det sa klick när ni sågs första gången eller hur passionerade ni var den första tiden om du inte jobbar hårt för kärleken i vardagen. Gör du inte det kommer du aldrig att hitta ”den rätta”, säger Lennart Lindgren.