”Min fru vill skiljas efter 20 år”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 2
RELATIONER

Det krävs två för att rädda ett förhållande, men frun vill inte. Därför ser prognosen dålig just nu, menar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Men en tid isär kan ge nya insikter. Kanske kan de se varann med nya ögon och vilja arbeta på relationen igen längre fram.

Rusz råder dig.

Att skiljas är inte lätt.

– Även i en dålig eller kärlekslös relation är det smärtsamt för de flesta att bryta upp, säger Eva Rusz.

I detta fall är parternas önskemål de totalt motsatta. Han vill reparera, hon vill separera. Dessutom har hon kommit längre i den mentala processen än han.

– Så här ojämlikt kan det bli när en har bestämt sig och den andra inte vill.

Eva Rusz förstår hur plågsamt det måste vara när frun håller i rodret och pushar på processen. Samtidigt undrar hon: Är han rädd att mista frun för att han är så kär i henne, eller rädd för den förändring en skilsmässa innebär?

Reflektera över sin egen roll

– Han har en känsla av att inte ha kontroll när frun går framåt med stormsteg. Självklart är det obehagligt. Men att separera är vad frun önskar, det går inte att förändra.

Mannens stora utmaning nu är att prova på livet som ensamstående. Han har inte något annat val. Men det är inte alls säkert att det blir så förfärligt som han föreställer sig.

– Just nu är det hans värsta scenario, men det kan förändras. Kanske upptäcker han nya sidor av sig själv och börja uppskatta livet som singel, säger Eva Rusz.

Hon rekommenderar att han börjar gå i egenterapi för att bättre hantera den förändring en skilsmässa innebär.

– I terapi kan han reflektera över sin egen roll i den 20 år långa relationen. Har han varit nöjd och lycklig med frun i alla år, eller är det familjelivet som sådant han vill hålla fast vid?

Tid viktig faktor

Sådana känslor är helt normala. Eva Rusz förklarar:

– Sedan barndomen uppfattar vi separationer som något otäckt och läskigt. Att uppleva sig själv som ensam är för många ett stort hot.

Därför är tiden en viktig faktor i sammanhanget.

– Först när man har separerat på riktigt och står långt isär, kan man se situationen som den är. Många gånger är det inte så illa som man befarat, säger Eva Rusz och tillägger:

– Kanske finns det då även en möjlighet att se varandra med nya ögon och hitta tillbaks.

FAKTA

Veckans dilemma: Jag älskar henne fortfarande

Vi är ett par med tre barn, där min fru vill skiljas. Vi har ett långt förhållande på mer än 20 år, men kärleken har ebbat ut.

Jag tycker att det är enormt jobbigt och vill att vi ska fortsätta vara en familj. Men min fru har börjat titta på nya boenden och vill komma vidare i processen.

Vi har gjort massor av saker tillsammans med våra älskade barn, men jag upplever att vi nästan aldrig gör någonting bara vi två. Jag vill inget hellre än att hitta tillbaka.

Nu ska vi börja bo växelvis med våra barn och ha var sitt boende under en tremånadersperiod för att prova på hur det känns, men jag upplever att min fru vill gå fortare fram än så.

Hon har dock inte träffat någon ny partner.

Vi har pratat med en familjerådgivare. Båda visar starka känslor där, men vi står fortfarande långt ifrån varandra.

Jag är medveten om att kvinnor samlar på sig mycket tankar och sedan kommer till ett beslut, där mannen ställs inför faktum. Där befinner jag mig nu.

Jag älskar min fru över allt annat.

Går vårt förhållande att rädda?

"Desperat"

ARTIKELN HANDLAR OM