'Generation Omåttlig' ska alltid överdriva

Åsa Erlandson undrar var hetsen ska sluta

RELATIONER
Foto: STEFAN MATTSSON
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Min pappa heter Jan. Det rimmar på Iran. Därför ska han få en resa dit på Fars dag.

Min kompis heter Bo. Det låter nästan som ko. Så när han fyller år ska han få en egen kossa i present, eller som dagens pr–medvetna bönder säkert kallar det: ett upplevelsedjur.

Allvarligt talat. Resesajtens förslag på Morsdagspresenter låter ungefär lika långsökta som fylleskämt som borde ha stannat på planeringsstadiet.

Varför i hela friden skulle jag plötsligt skicka iväg min mamma till New Orleans?

Jo just det ja, för att där finns en restaurang som heter Mother’s!! Toppenkul! ”Hmm, jag brukar ju ge en blomma. Men i år får det nog bli en USA–resa för 10 000 kronor.”

En annan presentidé är Thailandsresa med gratis barnflicka, ”utmärkt för den stressade mamman”. Här snackar vi äkta män som är beredda att gå över oceaner efter vatten – istället för att ta pappaledigt.

Eftersom mamma ska åka jorden runt på Mors dag, antar jag att nästa logiska steg är att bjuda in vinnarna i Körslaget som sjunger en specialskriven sång av Niklas Strömstedt till hennes ära samtidigt som Per Morberg styckar ett dilamm med bara händerna till middag.

På hennes namnsdag.

Då har vi inte ens börjat prata om vad hon ska få på bröllopsdagen.

Generation Omåttlig kan aldrig göra något utan att överdriva. Varje present ska pimpas, oavsett vilket sketdag det än handlar om. Och fenomenet sprider sig överallt: Förr fick skolfröken en pocketbok i avskedspresent. Sedan fick hon en pocketbok och en lyxig kräm. Sedan en pocketbok, en lyxig kräm och ett smycke. Numera får hon en pocketbok, en lyxig kräm, ett smycke och en heldag på Yasuragi Hasseludden.

Till slut blir det inte charmigt längre, bara knäppt.

Det är samma Generation Omåttlig som är så fixerad vid att lära sig tagga ner att man stressar livet ur sig för att hinna med sina mindfulness–pass.

Var ska det här sluta? Förmodligen kommer Generation Omåttlig fortsätta sitt race med orimliga presenter tills mamma själv ber om nåd – eller skalar ner sin önskelista till det enda som min egen mamma önskat i snart 40 år: ”snälla barn”.

Tid med sina barn – det är vad mammor saknar mest.

Det konstaterar företaget som i nästa andetag föreslår den ”ultimata morsdagspresenten”: en Thailandsvistelse med gratis barnflicka.

– Resorna vi tipsar om inför morsdag är endast ett förslag och vi har inget samarbete med varken restaurangerna, hotellen eller stränderna vi tipsar om, säger Skyscanners Skandinavienchef Linda Edstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM