”Papparollen har kapats”

Blivande föräldern Victor Z Hahn sågar den moderna fadersfiguren

Foto: Foto: DENNIS PETTERSSON
IRRITERAD ”Ju mer lattepappan normaliseras, desto svårare blir det för vanligt folk att känna sig bekväma med att vara föräldralediga”, säger debattören Victor Z Hahn.
RELATIONER

En Ipad i ena handen och en könsneutralt klädd unge i den andra.

Den surdegsbakande lattepappan har kapat fadersrollen.

– Om fler män ska ta ut föräldraledighet kan inte en så extrem grupp vara ambassadörer för pappaskapet, säger Victor Z Hahn.

Om några veckor ska han själv bli pappa, 26-årige Victor Z Hahn, retorikstudent i Lund.

Det är under fästmöns graviditet som han fått upp ögonen för 2010-talets pappabild.

– Den moderna, mjuka, metrosexuella lattepappan som bär rosa byxor, har Jonas Gardell på nattduksbordet och Alcazar i CD-hyllan. Som ägnar fritiden åt att baka surdegsbröd. Vars könsneutralt pyntade bebis endast verkar ha blivit till för att vara trendigt komplement till sandalerna från Viktor & Rolf. En accessoar i mänskligt miniformat, skriver Victor Z Hahn i en debattartikel på Newsmill.

Ville provocera

På besök i uppväxtstaden Stockholm säger han:

– Jag tog i med flit för att provocera. Men jag irriterar mig på att den goda papparollen kapats av en grupp. Och att alla andra verkar betrakta dem som de ultimata, jämställda papporna.

Och visst, medger han, förekommer de mer i populärkulturen än i verkligheten. Men de finns, på storstädernas kaféer och i samhällets information till blivande föräldrar.

– De gör det kvinnor alltid gjort. Men när de gör det får de status, något kvinnor aldrig fått. De kammar hem sociala poäng.

”De är lite feminina”

Victor Z Hahn menar att den jämställde mannen egentligen inte existerar.

– Ett viktigt steg till att bli en bra pappa och en bra man är att bli medveten om att mäns handlingar ofta värderas så mycket högre än kvinnors, säger han och tillägger:

– Lattepapporna är ju lite feminina. Antagligen för att vi betraktar modern som den ultimata föräldern. Och det är ju en ultrakonservativ syn!

Själv vill han dela föräldraledigheten med sin fästmö. Han hoppas att männen ska öka sitt uttag av föräldradagarna. Och just där menar han att ”lattepappan och hans gelikar” blir ett problem.

– Ju mer han normaliseras, desto mer riskerar hederligt folk längre ned på samhällstrappan att inte känna sig bekväma med att vara pappalediga. Det är problematiskt också ur ett klassperspektiv. Alla har inte råd att leva det livet.

Dricker inte kaffe

Hur kommer du bli som pappa?

– Jag kommer älska mitt barn och gärna gå ut med det. Men inte för att visa upp mig, utan för att det ska få frisk luft. Jag ska inte behandla mitt barn som en accessoar, utan som en människa, den viktigaste i mitt liv.

Kommer du att dricka latte?

– Nej. Jag dricker inte kaffe.

FAKTA

Så tycker Wendela-läsarna ...

”Vill bygga en relation med min son”. Har själv nyligen varit hemma i knappt ett år (ja, jag tjänar faktiskt mer än min fru) enkom för att jag älskar min son och vill umgås och bygga en relation med honom. Hör och häpna, jag bor i Vasastan i den stora staden och var faktiskt ute och drack latte och luncher på stan hela förra sommaren.Lillkillen

”Mammor har också barnen som accessoarer”. Många moderna pappor använder sina ungar som accessoarer. Men det gör oerhört många mammor också. Gå runt i Stockholm en tidig förmiddag, så ser man mammor och pappor som tror att de är med i en TV-serie om unga vuxna på Manhattan. Finns antagligen fem gånger fler kloka människor än dessa ytliga karikatyrer.Alex the Man

”Fubbigt att pappor får kredd”. Ja, lite fubbigt är det, allt. När mammor sitter på kaféer med barnen och fikar med andra mammor, så får man höra ”Gör ni inget annat?” När pappor gör det får de höra ”Åh, så mysigt och trevligt att ni hittar på nåt med den lille”. Varför får papporna kredd?Fransiska

Skillnaden mellan pappor ökar

Drygt 23 procent av alla föräldradagar som togs ut under 2010 togs ut av papporna.

Antalet män som inte tar ut någon föräldraledighet alls ökar något – samtidigt som gruppen som tar ut ledighet tar ut allt fler dagar.

TCO pratar därför om en polarisering av pappaledigheten.

Källa: TCO:s pappaindex

Skillnaden mellan pappor ökar

Drygt 23 procent av alla föräldradagar som togs ut under 2010 togs ut av papporna.

Antalet män som inte tar ut någon föräldraledighet alls ökar något – samtidigt som gruppen som tar ut ledighet tar ut allt fler dagar.

TCO pratar därför om en polarisering av pappaledigheten.

 Källa: TCO:s pappaindex

Är du en lattepappa?

Jens Persson, 36, ­Stockholm, föräldraledig med Majken, 10 månader:

– Jag dricker espresso. Men om man tänker på vad termen syftar på - alltså ungefär samma som velourpappa på sjuttiotalet - så är jag väl det. Jag är trygg nog i min manlighet för att vara det.

Påverkar det dig hur andra uppfattar dagens pappor?

– Jag tycker män borde kunna identifiera sig MER med traditionellt kvinnliga sysslor. Även om jag inte bakar surdeg tycker jag att alla förflyttningar av de traditionella domänerna är av godo.

Jens Heidenborg, 33, Stockholm, föräldraledig med Elmer, 9 månader:

– Jag har inte varit ledig så länge ännu. Men vi delar rakt av och jag är stolt över att vara hemma. Sedan får folk tycka vad de vill. Fler borde ta chansen, men jag vet att det kan vara tufft på vissa arbetsplatser där det finns en viss jargong.

Påverkar det dig hur andra uppfattar dagens pappor?

– Nej, jag tycker det är helt underbart att vara hemma, så jag tar inte åt mig av det. Jag ser det som en förmån – och en plikt.

Magnus Kark, 33, Stockholm, föräldraledig med Amanda, 9 månader:

– Jag har precis börjat föräldraledigheten, så jag har inte riktigt kommit in i det. Men det kommer nog bli något åt det hållet. Huvudsaken är att det blir bra för Amanda. Jag tror det sociala är viktigt, att barn får träffa andra barn.

Johnwe Cheung (till ­höger i bild), 30, föräldraledig med Sixten, 14 månader:

– Nej. Det där begreppet stämmer ju inte. Och Sixten är så himla aktiv, så det finns ingen ro att sitta och fika även om jag skulle vilja det.

Johan Hytte (till vänster), 30, föräldraledig med Oliver, 13 ­månader:

– Nej, verkligen inte. Jag gick nog in i föräldraledigheten med inställningen att jag skulle dricka latte och bara njuta av dagarna. Men riktigt så är det inte. Det här är som ett jobb. Jäkligt kul, men ändå ett jobb.

ARTIKELN HANDLAR OM