”Skärp till dig – du ska bli pappa, inte könsstympad”

RELATIONER

Jag förstår vad Viktor är ute efter, jag förstår hur han tänker.

Men han behöver växa upp en smula.

Viktor säger sig vackla. Han tycker att världen är full av könlösa pappor som drar ner manligheten.

Men varför vackla?

Ska jag vackla inför att bära, föda och få barn därför att jag tycker att det finns töntiga mammor? Mammor med vackra bloggar, vackra bilder, recept på rabarberpaj och gullegull när jag själv bara ser grus i hallen och blöjor insparkade under soffan.

Ska min egen föräldra­ledighet påverkas av att det finns en miljard tråkiga mammor som är sådana mammor som jag aldrig vill bli? ­Anala mammor som bara pratar SGI och annan tråkig skit. Eller mammor som tror att öppna förskolan är en modescen för avkomma. ­Mammor som säger SHHHHHHHHHH om man släpper en fjärt i hallen när bebisen sover en trappa upp.

Vad bryr jag mig om dem?

Jag är precis den mamma jag vill vara, om vi bortser från en del skrik och gap som vi alla kan vara utan.

Vad bryr jag mig om de kvinnor som skapar en bild av mammor som tråkiga och enfaldiga?

De har ingenting med mitt liv att göra.

Blivande pappor har en fantastisk tid framför sig och jag lovar att ju mer tid du tar dig med ditt barn och din familj desto mer växer du som människa, desto bättre pappa blir du.

Och så mixar du upp det med någon öl på en uteservering i sommar, romantiska middagar med den du älskar och pretentiösa popmagasin i soffan på kvällarna.

Du kan vara den du alltid har varit, du SKA vara den du alltid har varit.

Varför inte marknadsföra pappaledigheten som en manlig rättighet? skriver Viktor i sin ­debattartikel. Absolut, sätt i?gång!

Fenomenet lattefarsor finns förresten bara i Stockholm. I övriga ­delar av Sverige, där jättemånga föräldrar bor, finns inga lattefarsor, vi har knappt latte.

Och lattepapporna har inte kidnappat pappaskapet, de är ­bara lite mer synliga.

På samma sätt är världen full av ­bögar som inte är schlager­bögar.

Självklart finns det manliga ­förebilder som har barn, som tar hand om ­sina barn. Självklart finns det män som är manliga och pappalediga och inte har en surdeg i trappuppgången på stockholms­gatan Götgatan, ett stenkast från SoFo.

Visst kan jag hålla med om att alla typer av pappor­ borde vara hemma med sina barn, men då måste ju någon vara manlig nog att ta det steget ­utan att vara rädd att förlora all sin manlighet bland skötväskor och tvättlappar.

Så skärp till dig, du ska bli ­pappa, inte köns­stympad.

Malin Wohlin

ARTIKELN HANDLAR OM