”Vi älskar två gånger om året”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 3
RELATIONER

Detta par måste göra en kraftansträngning och försöka hitta tillbaks till varandra, tycker Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– När barnen är så pass små ska man göra allt man kan, innan man kastar in handduken.

”B” och hans fru har hamnat i någon sorts maktkamp, i stället för att göra vad kan för att försäkra sig om att de verkligen har försökt hitta tillbaka till varandra.

Men kylan i äktenskapet är inte enbart hans problem, utan bådas, påpekar Eva Rusz.

– Han måste få frun att inse att även hon måste kämpa. Att säga ”Men skaffa en älskarinna då”, är som att ge honom en riktig smocka. Det är jäkligt illa att hon slår bort hans inviter, säger Eva Rusz.

Hon uppmanar ”B” att ta ett ordentligt samtal med sin fru.

– De måste göra ett försök!

Svältfödd på kärlek

Att han svarar på ”vännens” ömsinthet är inte så konstigt, menar hon.

– Förmodligen är han så svältfödd på kärlek och beröring att den andra kvinnan känns mer lockande just därför. Utan närhet blir man mer som kompisar.

Eva Rusz föreslår Imago-terapi.

Enligt Svenska Imagoinstitutet är syftet med terapiformen att inspirera människor till att se på till synes hopplösa konflikter och problem ur perspektivet: ”Så spännande! Vilken tur att vi har det svårt, nu kan vi använda oss av det, till att skapa kärleksfulla relationer!”

– Imago erbjuder ett fint och mjukt sätt att lära sig lyssna och ta in varandra. Kanske kan det vara en metod som hjälper dem att hitta tillbaka till varandra, säger Eva Rusz.

Känslomässiga behov

Samtalen hos en parterapeut kommer att innebära en riktig genomgång av relationen. När har de haft kvalitetstid ihop, när har de givit varandra utrymme för ensamtid? Hur gjorde de innan relationen gick i stiltje?

– De får titta på vilka känslomässiga behov de har som inte blir hörda, säger Eva Rusz och tillägger att de får räkna med fem till tio gånger hos terapeuten.

– Detta par behöver ta reda på varför de kommunicerar så hårt med varandra.

FAKTA

Veckans dilemma: Nu har jag träffat en annan.

Jag är en 40-årig man med tre barn på 3, 7 och 9 år. Min fru och jag har varit ihop i nästan 15 år. De senaste fyra till fem åren är förhållandet kärlekslöst. Vi tar inte på varann, vi pussas inte ens. Älskar gör vi två gånger om året, och då känns det som hon bara ställer upp.

”Skaffa en älskarinna då!” säger hon när jag berättar att jag vill pussas och att vi tar på varandra i vardagen.

Sedan några år har jag slutat "försöka". Nu får hon komma till mig om hon vill kramas. Grejen är bara att då blir det inget kramande.

Nu har jag fått kontakt med en gammal vän. Vi har träffats några gånger. Fantastiska träffar där hon tar på mig och kysser mig. Alla mina känslor är hos henne, min fru känns mer som en kompis.

För ett tag sedan blev jag avslöjad. Chattfönstret med min "vän" var kvar när frun skulle ha datorn. Hon blev besviken, men inte så ledsen och arg som man hade kunnat tro.

Vi har sagt att vi ska försöka reparera vårt förhållande, men egentligen vet jag inte om jag vill. Mina känslor är hos min "vän".

Tror du vårt förhållande går att rädda?

”B”

ARTIKELN HANDLAR OM