Fler namnbyten – av kärlek och leda

RELATIONER

Göteborg (TT) Är du trött på ditt efternamn?

Gör som Vinstråle, Plunteman och Sidenhjärta och tusentals andra svenskar varje år – byt!

Kärlek och leda är två av orsakerna till att många svenskar varje år väljer att byta ut för- eller efternamn.

Robert Andersson, känd som Robinson-Robban, tröttnade på sitt son-namn. Under en period 2005 bytte han tillfälligt efternamn från Andersson till Drakwind – men ändrade sig, och bytte tillbaka.

Många är trötta på sina vanliga son-namn och söker unika alternativ. Andra ansöker bara om att ändra stavningen av namnet.

– Det beror på en allmän individualiseringstrend i samhället, säger Mattias Benke, som jobbar med personnamn vid Patent - och registreringsverket (PRV).

”Vill ha ett namn som sticker ut”

Skatteverket hanterar enklare namnbyten. Hos PRV hamnar de som vill byta namn en andra gång, eller har mer avancerade önskemål, exempelvis ett helt nybildat namn.

– Man vill ha ett namn som sticker ut och många nygifta vill markera att man startar något nytt tillsammans, säger Jan Ekengren på PRV.

Ansökningarna om avancerade namnbyten till PRV ligger på över 7 000 per år. Med undantag för en dipp i fjol har ansökningarna stadigt ökat under hela 2000-talet.

Att byta namn hos PRV kostar – 1 000 kronor för förnamn och 1 800 för efternamn. Något som inte avhållit Abogabalmossa, Rosenfall, Midnattssol och Eaglecrest från att ta sig dessa efternamn i år.

FAKTA

Att tänka på inför ett namnbyte

Det får inte väcka anstöt, påminna om befintliga namn, företag, varumärken

Män får ta kvinnonamn och vise versa, efter beslut i Regeringsrätten 2008

Initialer och enstaka bokstäver godkänns som förnamn, däremot inte siffror

För tips på nya efternamn – konsultera namnkatalogen på PRV:s hemsida

Källa: Skatteverket, Patent- och registreringsverket (TT)

TT