Vad är okej – när det gäller att fixa mammakroppen?

Anitha Schulman: ”Förljuget att tro att kvinnor inte tänker på kirurgiska ingrepp”

RELATIONER

Är det okej att fixa åderbråck och träna med en PT efter att man fått barn?

Och brösten då, är det okej med ett litet lyft?

Det frågade bloggaren Anitha Schulman sina läsare – och blev förundrad över dubbelmoralen.

– Det är förljuget att tro att kvinnor inte tänker på kirurgiska ingrepp, hetsen kring mammakroppen är större än många tror.

Foto: Robin Lorentz Allard
Anitha Schulman.

De hyllas i bloggar och tidningar, kändismammorna som knappt går upp i vikt under graviditeten och som visar upp det forna midjemåttet några veckor efter förlossningen.

Victoria Beckham ska föda i dagarna och hemligheten bakom hennes inte så gravida kropp sägs vara nya bästisens, kändisstylisten Rachel Zoes, tips. Zoe, som fick en son i slutet av mars, bar size zero en månad efter förlossningen.

”Märker av en otrolig dubbelmoral”

Hetsen runt mammakroppen är stor och boven i dramat verkar vara mammorna själv.

– Jag märker av en otrolig dubbelmoral i min blogg genom de kommentarer jag får. Dels berättar läsarna skrytsamt hur de gick ner all bebisvikt på två månader men när jag skrev att jag ville gå ner i vikt var jag tydligen inte riktigt klok, ”du har ju precis fått barn”. Många uttrycker dubbla åsikter utan att ens tänka på det, säger Anitha Schulman, bloggare och mamma.

Starka läsarreaktioner

Men hur får man drömkoppen, den som Miranda Kerr hade två månader efter att sonen Flynn fötts i januari? Anitha Schulman nämnde kirurgi och läsarreaktionerna lät inte vänta på sig.

– Mina tankar var tydligen inte riktigt kloka och jag är ”jag-svag”. Men det är förljuget att tro att kvinnor inte tänker på det här. Och då frågade jag om det är okej att färga håret men inte att fettsuga låren, till exempel, för jag undrar var gränsen går för vad som är okej och inte.

Vad tyckte läsarna?

– Generellt sett så var allt okej förutom ingrepp som kräver en operation. Men jag tycker att det finns en dubbelmoral i att säga att en ögonfransförlängning är okej men att lyfta brösten är det inte. Båda är ju lika fejk men vi har någonstans bestämt vad som är okej och inte. Skulle man vara naturlig så skulle man inte färga håret eller plocka ögonbrynen och ha en kropp enligt kosten man äter.

Du skrev att du märkte av ett genusparaply bland svaren. Vad menar du?

– De flesta verkar koppla just bröstingrepp till bröstförstoringar och att man vill Slitz-ifiera sig om man gör ett sådant ingrepp. Men vad många glömmer är att en bröstoperation kan handla om att återskapa, att operationen kan vara rekonstruktiv. Och då undrar jag vad skillnaden mellan en bröstoperation och en tandfasad är?

Var går gränsen för dig – och vem sätter den?

– Jag tycker att det är upp till var och en och jag är rädd för att säga varken bu eller bä. Jag brukar fundera på lite allt möjligt man skulle kunna fixa till, det är ju härligt med småförbättringar! Och jag är inte jag-svag för att jag vill vara vacker för min och min partners skull. Det är inte männen på gatan man vill imponera på längre – det är kvinnorna. Men visst känner jag ofta stress över att komma i form.

Var kommer den där stressen från?

– Man blir ju klyschigt irriterad på till exempel Gisele Bündchen som inte ens hade en bristning på magen två månader efter att hon fött. Hon har visserligen råd med en PT men det sätter griller i huvudet på en i alla fall – kan hon så kan jag. Superkvinnorna kan.

Men vi ska ju inte koncentrera oss på kroppen utan på bebisen…

– Det där är bullshit! Till och med gravidkläderna, de man har efter att man fött, är designade för att dölja och inte framhäva. Om man inte ska bry sig om hur man ser ut för att man fött barn så borde de där kläderna framhäva en stor rumpa och degig mage.

Anithas blogg hittar du här (blogg.mama.nu/anitha-schulman/)