Så får ditt barn en spännande sommar

Ny undersökning: Sexåringar lämnas ensamma hemma

1 av 3
Sommarlov efterlängtat av många, problematiskt när fritids stänger och föräldrarna måste jobba.
RELATIONER

Mamma och pappa jobbar – och fritids är stängt.

Känns det igen? Nästan vartannat barn i åldern 6–14 år är ensamt hemma när föräldrarna arbetar i sommar.

– Det här är ett stort problem, säger Anne-­Lie Arrefelt, proffsnanny känd från tv-programmet SOS familj.

När skolan tar sommaruppehåll och dagis och fritids stänger för ett par veckor får många mammor och pappor problem. Barnens sommarlovsdagar är långt fler än föräldrarnas semesterdagar.

Fritids stänger

– Det är ett ständigt pusslande för att få ihop sommaren. Många föräldrar lägger semestrarna efter varandra så att någon alltid är hemma med barnen. För ensamstående föräldrar kan det bli extra svårt, säger Anne-Lie -Arrefelt och fortsätter:

– Jag är gravt oroad 
över nedrustningen av det sociala barnsamhället. Förr arrangerades kollon och fritidspengen var högre. I dag stänger en del fritids och barn tvingas till andra verksamheter där de varken har kompisar eller känner personalen. Färre kollon och läger arrangeras och de som hålls är ofta dyra. Vi behöver en utökad sommarverksamhet som alla familjer har råd med och som barnen kan förknippa med glädje och roliga aktiviteter.

Tv-spel blir barnvakt

Nästan var tredje barn i -åldern 6–9 år är själv hemma medan föräldrarna jobbar i sommar och så många som 60 procent av barnen i åldern 10–14. Det visar en undersökning som barntv-kanalen Nickelodeon har gjort på sin webbplats på uppdrag av Aftonbladet under juni. 1 755 barn mellan 6–14 år har svarat på hur de spenderar sitt sommarlov.

– Tv-spel tycks vara en av de mest populära barnvakterna. Drygt 40 procent av barnen som är hemma spenderar dagarna framför tv:n eller datorn, säger Jenny Frisk, chef för Nickelodeon.

– Barnen har fått ge flera svar på frågan om vad de gör på sommaren och drygt 61 procent av barnen svarar att de går och badar och nästan 56 procent leker med kompisar på dagarna.

”Ta hjälp av grannen”

Farmor och farfar får ofta fungera somw barnvakt. Nästan 45 procent av barnen som deltagit i undersökningen är hos mor- eller farföräldrar eller släkten på lovet.

– Det är vanligt att äldsta barnet i familjen får passa syskonen. Det fungerar om barnen är äldre, men en 8-åring ska aldrig behöva ta ansvar för sin 6-åriga syster eller bror. När barnen börjar vara själva är det bra om det alltid finns en backup högst 10 minuter därifrån. Ta hjälp av en granne eller en vän 
i närheten, säger Anne-Lie Arrefelt.

Monica Karlstein

5 bra sajter för föräldrar med idétorka

  Lektipset.se

Roliga lekar för både inom- och utomhusaktivitet för ­alla åldrar. Många av lekarna är enkla, fantasifulla och kan lekas på egen hand utan vuxen.

Barnsemester.se

En riktig guldgruva för barnfamiljer med barn i alla åldrar. Här hittar du allt kul för semestern samlat på ett ­enda ställe. Snabbt och ­lättnavigerat, oavsett var ­i landet du bor eller ska ­semestra.

Kalasguiden.se/lekar

Roliga lektips för små barn. Här finns beskrivningar på både klassiska lekar som ”Björnen sover”, ”Sätta svansen på grisen” och andra ­lekar som ”Fruktsallad” ­och ”Du duger”.

Barnensturistguide.se

Här hittar du äventyr för barn och föräldrar. För den som

planerar barnsemester finns det fler än 1 500 praktiska länktips om att resa med barn.

Barnguiden.com

Klättring, äventyrsbanor och andra aktiviteter för barn tillsammans med vuxna. För alla åldrar och oavsett var i landet du spenderar sommaren.