Varannan kvinna flyr kameran

Vanligaste orsaken: de hatar sitt leende på bild

RELATIONER

Säg cheese! Nja, inte om du är tjej.

En brittisk undersökning visar att mer än varannan kvinna avskyr att se sig själv på bild och undviker därför att bli fotograferad.

Vanligaste orsaken - man hatar sitt eget leende.

– Vi har uppfostrats att tänka negativt och förminska oss i stället för att ta plats. Sociala nätverk erbjuder dessutom en helt ny möjlighet till jämförelse, säger Elizabeth Gummesson, coach och krishanterare.

Elizabeth Gummesson, coach och krishanterare

Undersökningen, utförd av tandkrämsföretaget Maclean, visar att mer än varannan brittisk kvinna hatar att se bilder på sig själv och tre av fyra undviker att fastna på film. Den vanligaste orsaken är att man avskyr sitt leende, att man har missfärgade tänder eller att man helt enkelt är orolig över att se konstig ut.

Fyra av tio brudar känner ångest inför ett stundande bröllopet eftersom det innebär att man kommer att stå i centrum - och bli fotograferad.

– Det här låter tyvärr som något som inte bara drabbar brittiska kvinnor utan också svenska. Undersökningar har visat att kvinnor ofta har en helt felaktig uppfattning om till exempel sin kroppsstorlek och vi är bra på att fokusera på det negativa, säger Elizabeth Gummesson, coach och författare.

Uppfostrats tänka negativt

Och insidan matchar ofta utsidan. Elizabeth Gummesson säger att man ofta är väldigt duktig på att lista sina negativa egenskaper i stället för de positiva vilket bottnar i att vi uppfostrats till att tänka negativt och förminska i stället för att ta plats.

– Men vi hänger också upp oss på de där missfärgade tänderna i stället

för på det tjocka håret eller de supersnygga benen. Få tänker på att i de allra flesta fall fastnar vi för en person som ser trevlig, glad och behaglig ut, inte någon som är skitsnygg eller jättevacker. Men det är mer lättuggat att hänga upp sig på sin utsida i stället för att jobba på insidan.

Förutom ett fult smil uppger undersökningens kvinnor att stängda ögon och en pinsam outfit också får dem att må dåligt över att bli fotograferade, inte minst eftersom bilderna kanske hamnar på Facebook.

Identifierar sig genom utseende

Men det sociala nätverket fungerar också som en källa till självbekräftelse. En undersökning utförd av University at Buffalo visar inte bara att kvinnor identifierar sig genom sitt utseende i högre grad än vad män gör, utan också att de som söker bekräftelse lägger ner mer tid än andra på att hänga i det populära forumet. Genom att posta bilder på sig själv försöker man höja sin självkänsla och tävlar också om uppmärksamhet.

Enligt undersökningen postar kvinnor fem gånger så många bilder på sig själv än vad män gör och de allra mest bekräftelsesjuka ännu fler.

– Det finns en helt ny möjlighet till jämförelse. Vi får kontakt med människor vi känt i barndomen som ser jättefräscha ut och här går jag med mina rynkor. Facebook har uppfyllt ett enormt behov hos människor om att bli sedda och det är ett jäkligt ytligt forum, man tävlar om uppmärksamhet. Det funkar precis som snabbmat - du blir mätt för stunden men hungrig snabbt igen, säger Elizabeth Gummesson.

FAKTA

Experten: ”Så börjar du tycka om dig själv”

Elizabeth Gummesson, coach och författare, säger att det är dags för oss att en gång för alla damma av det gamla, slitna uttrycket om att skönhet kommer från insidan.

– Det finns inget vackrare än en person som trivs med sig själv. Om hon sedan råkar ha utstående tänder, korta ögonfransar eller en bred rumpa spelar ingen roll. Det lyser om nöjda personer.

Här är Elizabeths bästa tips till en hög självkänsla:

Ta tio minuter om dagen och fundera på vem du är. Vad har format dig och vilka föreställningar har du om dig själv och andra? Stämmer dina föreställningar? Var kommer dina sanningar från? Är det någon som planterat en idé i ditt huvud om att du inte duger?

Ta en Facebook-fri vecka och se hur det känns. Prata med dina vänner om dina drömmar och förhoppningar och njut av allt det där du normalt bara statusuppdaterar att du njuter av.

Byt ut din negativa tanke mot en positiv varje gång en dyker upp och du kommer att märka hur mycket tid och energi du får över. När du jobbar med insidan märker du att utsidan inte längre spelar någon roll.