Nu ska styrelserna "mans-märkas"

Tidningen Amelia uppmanar sina läsare i kampanj
- att ”mans-märka” med klistermärken

1 av 2
Åsa Lundegård, chefredaktör på Amelia
RELATIONER

Mansmärk börsbolagsstyrelserna som inte har en enda kvinna.

Det uppmanar tidningen Amelia sina läsare i en ny kampanj.

Målet - att skapa debatt som förhoppningsvis leder till en lagstiftning om kvotering.

– Det handlar om att ta tillvara kvinnors kompetens och kunskap, säger Åsa Lundegård, chefredaktör på Amelia.

Sveriges börsbolagsstyrelser består idag till 78 procent av män. De allra flesta börsbolagsstyrelser har en eller ett par kvinnor men av 227 styrelser består 23 av enbart män. Det visar en undersökning framtagen av tidningen Amelia och SIS Ägarservice, vilket fick Amelia-redaktionen att reagera och lansera kampanjen där läsarna uppmanas att mansmärka sin omgivning med hjälp av ett klistermärke. Framför allt vill man att läsarna ska få upp ögonen för hur de här börsbolagen påverkar vårt vardagliga liv.

– Många kvinnor är ganska nöjda och känner att de lever ett hyfsat jämställt liv och att näringslivet inte berör dem. Men det gör det. I dag finns det till exempel börsnoterade vårdbolag, bolag som har hand om våra pensioner och omsorg och dagisföretag som är privatiserade. Det här berör våra vardagsliv i allra högsta grad, säger Åsa Lundegård, chefredaktör på Amelia.

Ta tillvara på kunskap

För henne handlar det om att ta tillvara kvinnors kompetens och kunskap, erfarenheter och perspektiv. Hon säger att man på Island införde kvotering till styrelserna efter bankkraschen eftersom man insåg att en beslutsfattande, homogen grupp ser saker från bara ett håll och att det är riskfyllt. För Åsa Lundegård är kvotering också i Sverige i dag något självklart.  

– Jag säger inte att kvinnor skulle vara klokare eller mer eftertänksamma som grupp, men kvinnor tillför något annat, något nytt eftersom vi har andra erfarenheter. Dessutom finns det forskning som visar att jämställda styrelser går bättre och är mer lönsamma.

Laddad fråga

Men kvotering är en laddad fråga. Inte sällan blir det debatt om man valt bort en kompetent man för att få in en kvinna.

Åsa Lundegård menar att vi i dag snarare kvoterar in män i styrelserna eftersom människan tenderar att välja någon med samma normer och referensramar som man själv har.

– För femtio år sedan var det antagligen svårt att hitta kompetenta kvinnor men i dag är det inte så. Det märkte vi inte minst när dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winberg 2002 gick ut och hotade med en lag om könskvotering. Då började bolagen aktivt leta och siffran kvinnor i styrelser ökade från 12 till 21 procent.

Hennes önskemål är att både män och kvinnor rättvist bedöms utifrån sin kompetens, något som inte sker i dag. Därför är Åsa Lundegård säker på att Sverige kommer att lagstifta om kvotering, om inte EU hinner före. Tills dess önskar hon att kvinnor, och män, granskar de politiker och partier man är intresserad av.

– Hur ställer de sig till kvotering? Hur viktig är frågan? I dag är det inte längre en vänster- eller högerfråga. Börsbolagen berör ditt liv. Det är din bank, din pension, ditt samhälle. Klart att kvinnor ska vara med och fatta besluten.

FAKTA

Experten: "Män har inget att vinna på att välja in kvinnor"

Ingemar Gens är föreläsare och konsult i könsrollsfrågor och föredetta jämställdhetsexpert på Länsstyrelsen i Gävleborg. För honom är det självklart att kvotera in kvinnor i börsbolagsstyrelserna.

– Det finns en studie som visar att om man sätter kvinnor som vd så ökar vinsten med tio procent och om man är en sann kapitalist så måste det ju vara det bästa. Då kan man misstänka att kvinnor i börsstyrelsen också ökar bolagets vinst, det är jag helt säker på.

Varför?

– För att de gör sin läxa mycket mer noggrant än vad män gör. Kvinnor är fostrade att inte ta genvägar, att läsa på och följa instruktioner. Man gör det som förväntas av en och läser på ordentligt. Män kör gärna på efter egna behov och vill gärna sitta i styrelsen för stora bolag i stället för att öka vinsten för ett mindre.

Är kvotering vägen att gå?

– Ja. Män kommer att göra motstånd så länge de kan eftersom de inte har något att vinna på att välja in kvinnor. Män vill inte inta en andra plats, om de inte är tvungna.

Vad menar du?

– Om du väljer in andra män så väljer du sådana som kommer att komplettera dig utan att sno din plats. Med kvinnor är det mer osäkert eftersom de flesta män inte har en aning om hur maktkampen mot en kvinna ser ut. Män sysslar med makt och kontroll, kvinnor med ansvar och relationer, vilket leder till att män inte har någon maktposition

gentemot en kvinna.

Men finns det kompetenta kvinnor?

– Klart det gör! Det är en så fånig fråga. Sedan är frågan om de är intresserade av jobbet eller inte.

Är Amelias kampanj viktig?

– Det är bättre att driva en än att inte göra det, men det tar tid för kvinnor att komma in i styrelserna som det är just nu. En lagstiftning kan inte skada.

Så här ser det ut i svenska bolagsstyrelser

Den manliga andelen i aktiebolagens styrelser har ökat, från 81 procent förra året till 85 procent i mars i år.

På Stockholmsbörsen minskade antalet män förra året till 78 procent. Men 23 av 227 bolagsstyrelser består av 100 procent män.

Börsbolagens ledningar bestod förra året av 86,2 procent män, en ökning med en halv procent.

1 860 män har under de senaste hundra åren varit börs-vd. Motsvarande siffra för kvinnor? 33.

I april i år var 97 procent av börsbolagens vd:ar män. Av styrelseordförandena är 96,4 procent män.

Fenix outdoor (Fjällräven, Naturkompaniet), Arise windpower (vindkraft) och Orexo (läkemedelsföretag) är några av de börsbolag som bara har män i styrelsen.

Källa Amelia och SIS Ägarservice