Föräldrar blockas från Facebook

Emma, 12: Mamma ska inte ha inblick i mitt privatliv

1 av 2 | Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
Emma Segelström blockerade sin pappa från Facebook när han blev för nyfiken. Mamma Marie Segelström fick aldrig chansen att bli dotterns vän. ”Jag vill inte att hon ska ha inblick i mitt privatliv”, säger Emma.
RELATIONER

Vän eller inte med din tonåring på Facebook?

När tolvåriga Emma Segelströms pappa ställde för många frågor blockade hon honom från sajten – och sin mamma har Emma aldrig addat.

– Jag vill inte att hon ska ha inblick i mitt privatliv, säger Emma.

”Michael Smedlund är nu vän med Ellen Smedlund”, stod det i nyhetsflödet på Facebook. Umebon Eric Smedlund, 17, upptäckte sin pappas debut på Facebook efter att pappan blivit vän med en av Erics systrar.

– Jag reagerade inte på något speciellt sätt. Det kändes naturligt eftersom Facebook är så vanligt i dag, säger Eric Smedlund.

”Är nära ändå”

Men där tog också medgivandet stopp. Många ungdomar väljer att acceptera föräldrarnas vänförfrågan, men inte Eric Smedlund. Han blev aldrig vän med sina föräldrar på Facebook. Han värnar om sitt privatliv. Det gör också Emma

Segelström, 12, och hennes mamma.

– När Emma skapade ett konto sa jag att jag inte kommer att adda henne. Vi kommer inte att bli vänner, säger Marie Segelström, 44.

– Jag vill inte att hon ska ha inblick i mitt privatliv. Vi är nära ändå, säger Emma Segelström.

Så har det förblivit. Både mor och dotter har användare på sajten men utesluter varandra från respektives virtuella värld.

4,5 miljoner i Sverige

– Jag tror inte man kan kontrollera vad sitt barn gör i alla lägen, utan att man ska bygga relationen på ömsesidig respekt. Vill jag veta något frågar jag, säger Marie Segelström.

Emma Segelström hade tidigare sin pappa som vän på Facebook, men efter ett tag blev det för jobbigt, säger hon. Han ställde för många frågor.

– Nu har jag blockat honom så att han inte kan se någonting, säger Emma Segelström.

Facebook har i Sverige 4,5 miljoner användare som besöker sajten minst en gång i månaden. Användarna är i alla åldrar från 12, 13 år och uppåt.

Tonåringar har hittills kunnat härja fritt på sajten, men nu är det slut på det. Allt fler föräldrar skaffar sig en användare.

”Ge riktlinjer”

Facebook däremot förespråkar vänskap inom familjen för barnets säkerhet.

– Jag tycker att föräldrarna ska kräva att de blir addade av sina barn som är kring 13 år, och ge riktlinjer för hur de unga kan agera säkert på sajten, säger Jan Fredriksson, Facebooks presstalesman i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM