Han vill kramas mera - för kärlekens skull

Foto: Colourbox
RELATIONER

Vad är hemligheten bakom ett långt förhållande?

Kel och smek - om han får bestämma, visar en internationell undersökning.

Malena Ivarsson.

I undersökningen genomförd av Kinsey institutet vid Indiana university, studerade man över 1 000 parförhållanden för att ta reda på vad som får kärleken att hålla. Paren från USA, Brasilien, Tyskland, Japan och Spanien var mellan 40 och 70 år gamla, och hade i genomsnitt varit tillsammans med sina respektive partners i 25 år. Vad nyckeln bakom livslång kärlek visade sig vara? Kyssar, smek och kel - och mycket av det.

– Vi visste sedan tidigare att undersökningar visat att långa förhållanden förbättrar hälsan och våra par bekräftade att människan är lyckligare ju längre hon har varit i ett förhållande. Men nu vet vi också hur man får förhållandet att hålla, säger Julia Heiman, chef för Kinsey institutet vid Indiana university, till Female first.

Behov av närhet ökar med åldern

Sexologen Malena Ivarsson säger att när män blir äldre ökar deras behov av närhet. I sitt jobb har hon kommit i kontakt med män som berättat att vad de skulle sakna om de fick erektionsproblem inte i första hand är samlaget.

– De skulle sakna närheten och ömheten, och smekningarna. Kvinnor upplever många gånger att de genom sina barn får den här kontakten och då minskar behovet av kroppslig kontakt med partnern, säger Malena Ivarsson.

Hon säger att kvinnor i ett längre förhållande i stället uppskattar när partnern genom handling visar sin kärlek men många vill naturligtvis också ha kroppskontakt.

– Det viktigaste är att visa respekt för varandra och att kommunicera. Sex är också en form av kommunikation men beröring är viktigt och skapar positiv energi. Tala om vad du känner för din partner varje dag. Ibland kanske du inte känner dig så himla kär men då krävs det en vit lögn. Vi behöver lubrikation i våra gester och ord.

FAKTA

Sexologen Malena Ivarsson tipsar: Så får du förhållandet att hålla

Lämna glada post it lappar med kärleksfulla budskap till varandra.

Diskutera inte allvarliga saker på tom mage. Ta en middag eller lunch och prata med varandra.

Gräla aldrig längre än tio minuter. Ta en promenad för att bryta och lugna ner dig.

Håll er till här och nu under grälet. Konflikter går inte att undvika i ett förhållande men om du säger något dumt måste du säga fem bra saker för att återställa skadan.

Tala om för varandra vad ni behöver. Vad vill du ha mer av, vad behöver du mindre av?