Barnboken: Smal är lika med lycklig

Bantningsberättelse orsakar ramaskri på nätet – redan innan den släppts i handeln

1 av 2 | Foto: Foto: THINKSTOCK
BLIR POPPIS GENOM ATT GÅ NER I VIKT Barnboken ”Maggie goes on a diet” har blivit omdiskuterad – trots att den inte har släppts än. Anledningen är att den handlar om en 14-åring som accepteras bland kompisarna först när hon gått ner i vikt.
RELATIONER

Hon är en rultig och mobbad 14-åring som bantar för att bli poppis i skolan.

Boken om ’Maggie’ har väckt starka reaktioner.

Orsaken: den riktar sig till 4-åringar.

– Det är helt galet att vi fortsätter sprida idén att man blir lycklig och omtyckt bara man är smal, säger forskaren Josefin Westerberg Jacobson.

”Maggie Goes On A Diet” heter barnboken som fått bloggare och tyckare runt om i världen att rasa – redan innan den kommit ut.

”Det är fruktansvärt”

Det hawaiiska förlaget, Aloha Publishers, kallar boken för en ”inspirerande” berättelse om en flicka som har ”en potential som har varit dold under hennes överflödskilon”. Boken kommer ut först i oktober, men kan förbeställas på internetbokhandlar där den marknadsförs som en bok för barn mellan fyra och åtta år:

– Den här boken handlar om en 14-årig flicka som bantar och förvandlas från mycket överviktig och osäker till en normalviktig flicka som blir skolans fotbollsstjärna. Genom tid, träning och hårt arbete blir Maggie mer och mer självsäker och utvecklar en positiv självbild, skriver en nätbokhandel.

Josefin Westerberg Jacobson, lektor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet och Gävle Högskola, forskar om flickor och ätstörningar.

– Jag tycker förstås att det är fruktansvärt, säger hon om boken.

Att bokens Maggie accepteras först sedan hon gått ned i vikt, är särskilt olyckligt.

– Vi har sett att många flickor tänker på just det här sättet. Flickor som inte alls är överviktiga eller ens på gränsen till överviktiga vill bli smalare. Motivet de anger är ofta att de vill undvika att bli mobbade av kamrater, säger Josefin Westerberg Jacobson.

Hon menar att boken är ett exempel på hur vuxenvärlden präntar in ett ideal i barn från tidig ålder.

– Och väljer man som förälder att läsa den här boken med sina barn så är det klart att det har betydelse. Men jag har mycket svårt att tro att svenska föräldrar skulle göra det. Jag vill inte tro det, säger hon.

Ville skriva positivt

Barnfetma är ett ökande problem i Sverige. Men Josefin Westerberg Jacobson tycker inte att det ska tacklas genom en berättelse där sensmoralen är att smal är lika med lycklig.

– Jag tror inte att det är rätt metod. Möjligtvis skulle man kunna använda en bok för att diskutera och kritiskt granska smalhetsidealet med ungdomar i gymnasieåldern. Men annars skulle inte jag välja den metoden, säger hon.

Författaren, Paul Kramer, säger att han ville skriva en positiv berättelse om en flicka som tar sitt öde i egna händer.

– Min avsikt var att uppmuntra barn att vara nöjda med sig själva och att upptäcka nya, bättre sätt att äta och att träna, säger han till tv-kanalen ABC News.

Han är förvånad över uppståndelsen.

– Som barn fick jag lära mig att inte döma en bok utifrån omslaget. Det är det många gjort, säger Paul Kramer.

FAKTA

Vill undvika att bli retade

Var femte 7-årig flicka önskar att hon var smalare.

Över hälften av flickorna 16–18 år önskar att de var smalare.

Var åttonde flicka i åldern 14–18 år använde sig av extrema metoder för att gå ned i vikt, som till exempel hoppa över måltider, kräkas, ta bantningspiller eller laxermedel.

De yngre flickorna i studien vill bli smalare för att inte bli retade av vänner.

De äldre flickorna säger att de vill gå ner för att bli nöjda med sig själva.

(Studien, som är en del i Josefin Westerberg Jacobsons doktorsavhandling, är gjord bland drygt 400 svenska flickor som följts under åtta år. När studien började var de yngsta sju år.)

Så tycker läsarna på Wendela.se

Inga barn ska banta, inga barn ska höra att de är tjocka. Det enda som ska ske är att FÖRÄLDRARNA ska tvingas att ge barnen näringsriktig mat och tillräckligt med motion. Det är enda gången jag anser att man bara kan klandra föräldrarna för där är det de som kan göra skillnad. /Boris B

Varför ge en 4-åring ångest, fokus på sitt utseende och vikt, och ge den ansvar att banta själv? Det är föräldrars ansvar att passa vad barnen äter, när de äter, att de får näring och inte massa skräp. En fyraårig som skulle oroa sig för att banta är bara FEL!!!/Venus

Ett överviktigt barn ska inte få intrycket att man måste gå ner i vikt för att bli accepterad, eller för att bli snygg och populär. Det hade ju varit tusentals gånger bättre ifall han framförde att man kan bli sjuk om man är överviktig. /Jack the Stripper

Visst. Boken förespråkar ren ytlighet, men är inte det den faktiska världen vi lever i? Att boken skulle missbrukas och användas av dåliga föräldrar till sina pinnsmala döttrar är självklart dåligt. /Fellden

ARTIKELN HANDLAR OM