Fotografen Ida Frid ger sina bästa bildtips

1 av 4 | Foto: IDA FRID
Händelsebild
RELATIONER

Händelsebild

Gör: Våga testa olika vinklar och utsnitt, kanske kraftig inzoomning på en bild, vidare perspektiv på en annan samt detaljbilder. Tålamod är viktigt, var redo med fingret på avtryckaren och vänta ut ögonblicket då något händer!

Undvik: Här kan det vara svårare med kort skärpedjup, om barnen rör sig kan bilderna bli suddiga. Det viktiga här är kort slutartid. Undvik att ställa upp barnen – jaga dem i stället, spring före och lek medan du fotar, det blir mycket roligare.

Porträtt

Gör: Fotografera gärna med stor bländaröppning, det ger kort skärpedjup så att bakgrunden blir lite suddig, då framträder ansiktet fint och tydligt. Både det och slutartiden går att ställa in på alla kameror med manuella lägen. Våga gå nära inpå, fånga allvar likväl som lek.

Undvik: Fotografera helst inte med flera fokuseringspunkter! Ställ in så du bara har en punkt där kameran tar skärpa, och var noga med att lägga den på ögonen. Undvik rörig bakgrund.

Arrangerad bild

Gör: Här har du tid att tänka bakgrund och miljö! Ha längre skärpedjup eftersom nu behövs skärpa på samtliga personer. Fånga det som händer, de kanske börjar skratta eller bråka, låt kameran gå!

Undvik: Rörig bakgrund. Och glöm inte att titta fram bakom kameran för att behålla kontakten. Lek tittut, och när barnen skrattar till trycker du av. Där har du bilden!

Helfigur

Gör: Om man är på landet eller på resa vill man ofta få med omgivningen. Jobba med förgrund och bakgrund, som lite suddiga blommor i förgrunden, eller en bakgrund som ramar in barnet. Tänk bildkomposition!

Undvik: Att ta bilder på för långt håll så att barnet blir pyttelitet. Eller att vinkla kameran för högt som många gör, kapa fötter till förmån för himlen. Se hela bilden, tänk på vad du vill ha med.

ARTIKELN HANDLAR OM