”Jag fick klamydia – men min man nekar till otrohet”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 3
RELATIONER

Nej, hon ska inte lita på ett ord av vad mannen säger.

Istället måste hon våga öppna ögonen och lita på att det hon innerst inne vet är sant, tycker Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Han är så otrogen som man någonsin kan vara, säger hon.

Läppstift på kragen, avstängd telefon och till råga på allt har mannen smittat henne med en könssjukdom.

– ”Trogen” har alla bevis på att han har varit med någon eller flera andra, säger Eva Rusz. Men det stannar inte vid det.

– Han sviker, duperar och försöker göra henne osäker på det hon egentligen vet.

Trots allt som framkommit genom åren, vågar inte ”Trogen” lita på sina iakttagelser, vilket Eva Rusz har förståelse för.

– Detta är en extremt manipulativ man som ljuger henne rakt upp i ansiktet. ”Trogen” måste inte bara sluta tro på hans lögner, utan också sluta ljuga för sig själv, säger hon. Men för det krävs att ”Trogen” också vågar ifrågasätta sitt eget beteende.

Eva Rusz förklarar att det är en vanlig skyddsmekanism att blunda för vad som pågår, när sanningen gör för ont. Dessutom kan man med tiden ha blivit ”medberoende”.

– ”Trogen” tror att hennes egen kärlek och trofasthet ska få mannen att ändra sig. Men i själva verket ger det honom klartecken om att han kan bete sig hur han vill mot henne.

Det finns ingen forskning som visar hur vanligt det är med otrohet i Sverige, men en stor enkät gjord av Aftonbladet 2005 visade att av de 21 954 svenskar som deltog, uppgav 55 procent av kvinnorna och 53 procent av männen att de hade varit otrogna. Därutöver har internationella undersökningar visat att omkring 30 procent av medlemmarna på dejtingsajter för singlar i själva verket är gifta eller lever i ett förhållande.

Eva Rusz tycker att ”Trogen” ska fundera noga på om det är värt att leva ihop med en man som beter sig på detta vis mot henne.

– Hon måste släppa sin fantasi om att detta är en trogen och fin man.

FAKTA

Veckans dilemma: ”Vi har varit tillsammans i tio år - ska jag tro på honom?”

Många gånger har jag upplevt att min partner inte är riktigt sanningsenlig. Han har kommit hem med läppstift på skjortkragen. En gång kom en tjej fram och sa att de var ihop. Jag har försökt ringa honom när han varit borta, men han har inte svarat och sedan bara sagt att han inte hört. Det finns fler händelser, men jag kan inte skriva allt.

Vi har ett mångårigt förhållande. Efter 10 år ihop fick jag klamydia. Jag hade inte varit med någon annan, och hade fött barn två månader tidigare. Jag har aldrig varit otrogen. Min partner säger att han inte hade klamydia och aldrig har varit med någon annan.

När vi bråkar kommer dessa saker ofta upp till ytan. Men då säger han alltid att han antingen inte kommer ihåg eller: ”Det är så du ser på det”.

Jag tycker inte att något är utrett när han inte kan berätta vad han har gjort och stå för det.

Ska jag släppa allt och bara tro honom, eller vad ska jag göra?

Trogen

Ulrika Lidbo