”Hon vill separera - jag vill vara kvar”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 3
RELATIONER

Att prata och röra vid varandra är nyckeln till ett förhållandes överlevnad, menar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Jocke måste sluta vara så passiv och börja fajtas för sin relation, säger hon.

De flesta långvariga parförhållande dippar ibland. Hur man hanterar situationen är det som räknas, särskilt om det finns barn med i bilden, tycker Eva Rusz.

– Som förälder är man skyldig att kämpa. När det krisar måste man kavla upp ärmarna och få det att funka, säger hon. 

Ursäkter som att terapeuten har semester gillas inte. 

– Det är bara en bortförklaring de använder för att slippa ta tag i sina problem. Det finns alltid terapeuter, alla har inte semester samtidigt, säger Eva Rusz och fortsätter:

– De har faktiskt valt att skaffa tre barn ihop. Att då bara ge upp och säga att ”det blir som det blir” är inte acceptabelt.

När förhållandet gnisslar måste man hitta en fungerande överlevnadsstrategi. Man kan välja att fly, fäkta eller att passivt ”spela död”, enligt Eva Rusz.

– Jockes sambo spelar död. Hon tror och accepterar att olyckan för alltid har slagit sig ned i hennes liv. 

Men Eva Rusz menar att det finns massor Jocke kan göra för att de ska hitta tillbaks till kärleken. Kommunikationen är det första han måste ta tag i.

– Jocke baserar sitt mejl på vad han antar om sin sambo. Han tror att hon vill lämna förhållandet. Men vet han säkert? Om man inte pratar, börjar man lätt anta saker, säger hon.

Han ska också ge sambon mycket fysisk beröring och tala om vad han uppskattar med henne. Beröring får ”kärlekshormonet” oxytocin att utsöndras, vilket kan väcka slumrande ömhetskänslor till liv på nytt, förklarar Eva Rusz. Hon uppmanar dem även att backa bandet till när de först träffades.

– De behöver sätta sig ner och minnas hur det var i början. Prata om varför de en gång valde varandra. Varför dög de åt varandra då, men inte nu? Varför ville de en gång leva ihop och skaffa tre barn? 

Slutligen ger hon dem rådet att genast söka upp en familjerådgivare som inte har semester. 

– Det finns terapeuter inom kommunen, svenska kyrkan och privat. Vänta inte, utan boka en tid genast.

FAKTA

Veckans dilemma: ”Hur ska jag få henne att ändra sig?”

Vi är ett par med tre barn på 4, 7 och 11. Vårt liv har gått i stå. 

Jag vill kämpa för att se om det finns något kvar att bygga på, och önskar att vi gjorde ett seriöst försök att hitta tillbaka till varandra. Men min sambo vill nog lämna förhållandet. 

Vi har gått en gång till en familjeterapeut, vilket var ganska bra. Men nu har han semester, så det dröjer till nästa gång. Synd att det är så långt mellan gångerna. 

Vi lever som vanligt så gott det går just nu. Min sambo tycker nog att vi glider mer och mer ifrån varandra. Jag å min sida tycker det är positivt att vi får saker och ting funka. Vi har blivit bättre på att vara mer ärliga och säga vad vi tycker utan att någon överreagerar. 

Jag förstår att jag måste respektera om min sambo vill separera, men har svårt att begripa varför man inte gör ett försök att se om förhållandet går att laga. Vi har ju så mycket som vi tycker om hos varandra.

Vad kan jag göra för att hon ska vilja ge oss en chans?

Jocke

Ulrika Lidbo