”Vardagen var bara full av måsten”

Så tog sig Malin och Örjan ur sjuårskrisen

Foto: Privat
Höll ihop familjen Malin och ­Örjan berättar om att de var i en djup kris efter sju år av förhållandet. Men de bestämde sig för att kämpa, och lyckades hålla ihop sin relation.
RELATIONER

De träffades på en ledarskapskurs och blev blixtförälskade. ­Efter bara ett halvår blev Malin gravid och lyckan var fullständig.

Sju år och fyra barn senare hamnade de i en avgrundsdjup kris.

Malin Dohlwitz Strindlund, 43, och hennes man Örjan, 45, var en hårsmån från att gå skilda ­vägar, men innan de sa tack och hej ville de ge förhållandet en sista chans – inte­ minst för barnens skull. ­Malin var gravid i fjärde månaden när ­krisen nådde sin kulmen.

– Vi var mitt uppe i en uppbyggnadsfas av vårt gemensamma­ ­företag plus att vi ­hade tre barn och ett på väg. Det var en pressad ­situation för oss bägge, ­säger Malin och Örjan nickar instämmande.

– Jag kände att vardagen bara var fylld av en massa måsten, det fanns ingen tid över till romantik, inget var kul längre, säger han.

”Ville inte ha det så”

Båda arbetar som ledarskapsexperter och är vana vid att lära ut till andra hur man löser och kommer­ stärkt ur en kris. Det skulle väl gå att tillämpa även på en kärleks­relation?

– Nummer ett var att erkänna att vi hamnat i en kris. Båda kände att det verkligen inte var så här vi ­ville ha det och ingen av oss såg fram emot att bli ensamstående förälder med delad vårdnad om fyra barn.

– Vi satte upp en tidsgräns på tre månader. Vi behövde tänka igenom hur vi ville ha det i framtiden. ­Efter de tre månaderna skulle vi göra ett aktivt val – antingen gå isär ­eller fortsätta tillsammans. Att ha en respit med en deadline var viktigt. Risken är annars att man skiljer sig i affekt, säger Malin.

– Jag tror att det var tidsgränsen som räddade vårt ­äktenskap. Jag hann verkligen tänka igenom vad jag hade och vad jag riskerade att förlora, säger Örjan.

Började gå i terapi

För Malin kom vändningen efter att hon och ­Örjan åkte i väg på en weekendresa tillsammans, utan barn.

– Det var absolut ­ingen romantisk weekend, men vi pratade mycket. Vi kände att det fanns en grundkärlek mellan oss som var värd att bygga vidare på.

Nästa steg för att lösa upp knuten i äktenskapet blev att ta hjälp utifrån.

– Vi började gå i terapi. Det var jättenyttigt att få en annan människas syn på problemen i vårt äktenskap, säger Örjan.

Att Malin hade lille Melker i magen var en annan viktig faktor som gjorde att paret ville fortsätta satsa på varandra.

– Under förlossningen kände vi båda att det var vi – för resten av livet.

Har nu fem barn

Namn: Malin Dohlwitz Strindlund, 43 och Örjan Strindlund, 45.

Barn: Algot, 13, Edvin, 11, Maj, 8, Melker, 6, Clara, 4.

Bor: Värmdö, Stockholm.

Gör: Ledarskapsexperter och författare.

ARTIKELN HANDLAR OM