”Se spelandet som ett fritidsintresse”

Sommarlov och datorspel – rätt eller fel?

Foto: Magnus Sandberg
Martin Hammarskiöld, 12, Arman Pektas, 13, och Erik Utter, 12 spelar mer under sommarlovet – ingen skola ger mer tid för spel, ­ inte alltid till föräldrarnas belåtenhet. – Att spela är väldigt stillasittande, men man lär sig att tänka strategiskt, säger Martin.
RELATIONER

Solen skiner och inne ­sitter barnen framför ­datorn.

Men – innan du kör ut dem – det kanske inte finns anledning till oro.

– Dagens föräldrar har en överdriven rädsla för datorspel, säger forskaren Elza Dunkels.

Elza Dunkels

Inomhus, stillasittande, ensamt, beroendeframkallande, våldsglorifierande – vuxnas argument mot barns datorspelande är många.

Men rädslan är över­driven, tycker Elza­ Dunkels, doktor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet.

– Det beror på okunskap, men också på att det finns en otäck retorik som skrämt upp dem.

Placera datorn rätt

Till exempel uppmanas föräldrar ofta att sitta med när barnen spelar – och ­placera datorn så att de kan ha koll.

– Men man skulle aldrig kräva att ­barnen har dörren öppen när de har kompisar på rummet! Det är horribelt att man förväntas övervaka sina barn, ­säger Elza Dunkels.

I stället tycker hon att spelandet ska ses som ett fritidsintresse som andra. Det betyder inte obegränsad speltid; som förälder är du fortfarande den som sätter gränser. Däremot att spelandet ska respekteras.

– Vi avbryter inte en fotbollsmatch och säger ”nu är det läggdags!”

”Inget att oroa sig för”

Så länge barnet mår bra, och livet i övrigt fungerar finns ingen anledning till oro:

– Vissa argument kan man ta med en nypa salt. Visst är det stillasittande. Men bokläsning är också extremt stillasittande. Där framförs inte det som något argument, helt enkelt för att det anses vara så värdefullt, säger Elza Dunkels och tillägger:

– Och när de ­spelar är de inte ute i solen och bränner sig!

Fördelar & nackdelar med barnens datorspel

Fördelar

Bättre engelska. Pojkar i årskurs 9 har större engelskt ordförråd – trots att de i de flesta ämnen presterar sämre än flickor. Förklaringen tros vara datorspel.

Mindre alkohol. Tonåringar som spelar mycket dricker mindre alkohol. Troligen för att de är hemma mer – och behöver hålla sig skärpta.

Smartare. Datorspelande förbättrar reaktionsförmågan och den så kallade spatiala förmågan, en viktig del av ­intelligensen.

Socialt. Många spelar i nätverk och pratar samtidigt via Skype eller chatt.

Nackdelar

Mer våldsbenägen? Föder datorspelsvåldet våld? Frågan delar forskarvärlden. Många menar att spel inte ensamt gör barn aggressiva.

Sämre hälsa? Stillasittandet ökar risken för fetma och hälsoproblem. Men studier visar att de unga som spelar mest också rör på sig lika mycket som andra.

Asocialt? Utifrån kan det se ensamt ut. Men i spelet finns ofta kompisgänget.

Beroende. Det går att bli beroende av datorspel. Som förälder bör man ha koll så att spelandet inte går ut över skolarbetet, sömnen eller andra viktiga saker i livet.