”Kär i väninnan – ska jag berätta?”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 3
RELATIONER

Ja, Sofia ska självklart berätta att hon är attraherad av väninnan, tycker Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.
– Att tro att det ska hända hemska saker om man kommer ut som gay tillhör dinosauriernas tid, säger hon.

Tack vare att så många offentliga personer har kommit ut som homo- eller bisexuella de senaste åren, har möjligheterna att leva i enkönade relationer normaliserats och avdramatiserats, menar Eva Rusz.
– Deras öppenhet bidrar till att vi kan släppa våra begränsningar och se att det är fullt möjligt att leva som öppet gay, säger Eva Rusz.
Det handlar om sportprofiler som Anja Person och Anton Hysén. Artister som Andreas Lundstedt och Peter Jöback. Kändisarna som väljer att kliva ut ur garderoben blir stadigt fler.

Att stark vänskap kan leda till förälskelse, som i Sofias fall, är inte alls konstigt, menar Eva Rusz.
– Vägen till kärlek är att man ser och bekräftar en annan person. Såväl kärlek som vänskap aktiveras av tid, engagemang, närhet och förtrolighet, säger hon.
– Det är inte könet, utan människan vi blir kära i, understryker Eva Rusz.
Hon tycker att Sofia ska sluta "katastrofiera" vad som kan hända om hon bejakar sina känslor för väninnan.
– Om rädslan får ta över blir vi handlingsförlamade. Kärlek ger tvärtom kraft och energi.
Om väninnan inte skulle besvara Sofias känslor, får hon ta tag i det problemet då, tycker Eva Rusz. Det behöver inte alls äventyra deras vänskap.

Skulle de bli ett par är Sofia och hennes väninna i gott sällskap. Under 2009 gifte sig 774 samkönade par i Sverige. Övervägande delen, 445 par, var kvinnor, enligt statistik från SCB.
Den vanligaste dagen att ingå ett homosexuellt äktenskap är 1 maj, dagen då den könsneutrala äktenskapslagen trädde i kraft 2009 och därmed ersatte lagen om registrerat partnerskap.
Lagen var en viktig milstolpe för homo-, bi- och transpersoner, men det finns fortfarande negativa attityder, okunskap och rädsla i samhället gentemot icke heterosexuella.
– Sofia och vi andra måste flytta fram våra gränser för vad som är tillåtet och inte. Att våga släppa fram kärleken är något fantastiskt, säger Eva Rusz.

FAKTA

Veckans dilemma: ”Hon vet inte om mina känslor”

Jag är 37 år och för fyra år sedan separerade jag från min ex-make. Vi har en son tillsammans som nu är sex år. Uppbrottet var väldigt svårt och en väninna i min bekantskapskrets klev fram och var en riktig hjälte. Jag och min son fick bo hos henne i perioder och hon har hjälpt till med allt från praktiska detaljer till närvaro och stöd. Det gjorde att vi svetsades samman på ett sätt som jag inte upplevt förut. Ofta känns vi som en familj, när hon, jag och sonen umgås. Hon är singel och har inga barn. Och på senare tid har något hänt. Mina känslor är inte som för en bästa vän, utan för någon som jag vill röra och vara nära. Jag är attraherad av henne, tänker på henne, hjärtat bultar när vi ses. De här känslorna är helt nya för mig. Som alltid dragits till män. Ska jag berätta hur jag känner, med risk för att förlora henne?
Hälsningar
Sofia

Ulrika Lidbo