Skönhetstävlingar – för 60+

I England tävlar kvinnor 60+ om att bli Miss Senior Citizen

1 av 3 | Foto: Skärmdump från Miss Senior Citizen
RELATIONER

Kliv åt sidan, tonåringar!
Nu är det dags för mormor att äntra catwalken.
Skönhetstävlingen för kvinnor 60+ har blivit en succé.

I England är det verklighet. Miss Senior Citizen koras av en tv-kanal varje fredag under sommaren.
”Vanliga” kvinnor visar upp sig i festblåsor och baddräkter inför en jury som bedömer, inte bara utseende, utan även utstrålning och självförtroende.
För Daily Mail berättar jurymedlemmen Sherrie Hawson om hur imponerad hon var efter den första finalen, där fyra 60+ kvinnor, med en sammanlagd ålder på 273 år, slogs om att föräras den åtråvärda titeln Miss Senior Citizen.
– Det var underbart att se det självförtroende kvinnorna utstrålade när de gick på catwalken, säger hon till tidningen.
En av finalisterna var 69-åriga Barbara Woolf från Leeds.
– Vi lever allt längre och därför är det viktigt att vi fortsätter att uppskatta livet också när vi blir äldre. Bara för att jag är på väg mot 70 innebär inte det att jag kommer att bli sittande, säger hon till tidningen.

Går det hem i Sverige?

Kan då skönhetstävlingar, där kvinnor vågar visa upp rynkor och häng som hör åldern till, vara ett koncept som går hem även i Sverige?
Sveriges äldsta omslagsflicka, tidningsdrottningen och chefredaktören för M-magasin, Amelia Adamo, 65, är emot skönhetstävlingar för kvinnor oavsett ålder, men håller med om att det finns en poäng i att mogna kvinnor lyfts fram.
Hon tror dock inte att någon svensk tv-kanal kommer att nappa på det engelska konceptet.
– Knappast, tv har ju aldrig tyckt att äldre kvinnor är speciellt skojiga, från reklamhåll har det visats väldigt lite intresse. Så på det viset kan jag ju ändå tycka att det är lite kul att man har ett program som vänder sig till en äldre målgrupp.

Tveeggad inställning

Alexandra Charles, 65, grundare av ”1.6 miljonersklubben”, med ett förflutet som nattklubbsdrottning, är tveeggad till skönhetstävlingar.
– Det viktigaste är ju inte hur man ser ut utan hur man är inuti. Samtidigt tycker jag det är viktigt att visa att det här med skönhet inte bara hänger ihop med ungdom, så på så sätt är det positivt att äldre kvinnor synliggörs, säger Alexandra Charles som tror att skönhetstävlingar för kvinnor 60+ kan bli verklighet även i Sverige.
– Det är viktigt att vi breddar våra skönhetsideal och visar att det inte bara är det unga, släta som är vackert.

”Positivt att äldre blir synliga”

Karin Lövgren forskar om ålder och åldrande vid Umeå universitet. Även hon är kluven till skönhetstävlingar även om hon tycker att det finns en poäng med att äldre kvinnor lyfts fram i media.
– Å ena sidan så säger man att synlighet i medierna har betydelse – syns man inte så finns man inte – så på så sätt kan man säga att det är positivt att äldre blir synliga. Men å andra sidan är det fruktansvärt att vi inte kommit längre utan fortsätter bedöma kvinnor utifrån deras kroppar, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM