”Jag blev mobbad för min läggning”

RELATIONER
Foto: Peter Knutson

Jag och min kompis satte oss på skolans innergård och ­pratade. Plötsligt kände jag små, vassa föremål träffa mig på huvudet och över hela överkroppen. Jag vände mig om och såg ett gäng killar stå en bit bort och kasta sten på mig. Jag vände mig tillbaka till min kompis, såg henne i ögonen och behövde inte säga så mycket mer, hon förstod. Över rädslan och det dåliga självförtroende jag hade satt jag kvar och lät stenarna fortsätta träffa mig gång på gång av ren förnedring.

Mitt namn är Jacob, jag är 25 år och homosexuell. Jag är precis som du, en människa. Jag har ett hjärta som slår, som du, och jag har en hjärna att tänka med, som du. Vad är skillnaden på dig och mig? Kanske att du attraheras av det motsatta könet? I så fall är inte skillnaden särskilt stor.

Att som barn och ungdom inse att man är homosexuell är ofta­ en jobbig period till en början. Man känner sig förvirrad, osäker,­ rädd, onormal… Det tar tid att lära känna och acceptera­ sig själv som homosexuell. När man är som mest sårbar för sig själv gör det inte livet enklare att bli ­mobbad. Så var det för mig. Jag visste varken ut eller in och dessutom blev jag mobbad. Jag har tänkt många gånger i mitt liv att självmord är den enda utvägen. Men något där inom mig har stoppat mig. I dag är mobbning så öppet oavsett vad det gäller. ­Oftast är det flera än en som mobbar sitt offer och kan då göra det mitt framför ögonen på vem som helst. Det finns få utvägar när man väl har blivit deras objekt.

Med den här texten vill jag hjälpa­ utsatta ungdomar som får utstå mobbning varje dag. ­Eftersom jag själv blev mobbad­ under­ 11 års tid för att jag är homo­sexuell, har jag lättare att sätta mig in i din vardag. För­nedring, trakasserier och diskriminering är något som återkommer varje dag. Du är inte­ värd ­vatten för att du är dig själv. För ”en smutsig, äcklig bög är du och sådana som du ska bara­ till en plats – helvetet”. Men innan­ dess ska du bli behandlad så hemskt och omänskligt att du till slut ­inte orkar mer. Du vill fly från all smärta.

I USA har detta blivit vardag. I delstaten Minnesota har de ­senaste två åren åtta homo­sexuella ungdomar tagit sitt liv på grund av den extrema mobbning de fått utstå. De var inte äldre än 15 år. De hade hela livet framför sig, men avslutade det alldeles för tidigt.

Detta är en varningsklocka över vad som pågår i vår värld, år 2012. Varje dag utstår många HBTQ-ungdomar denna terror. Såklart utstår så många fler ungdomar mobbning i alla dess former.

Till sist. Du är vacker precis som du är. Det finns och kommer att ­finnas många människor som älskar dig precis som du är. Så snälla, ändra inte på dig. Var dig själv!

Jacobs Ja!

Foto: Peter Knutson

Lena Philipsson gör Pride-låten ”Du följer väl med?”. Jag hoppas verkligen att hon kommer till Pride trots allt hon gått igenom, och får stöd från sina fans. Vi älskar dig Lena och är dig trogen!

Jacobs Jaså?

I ny upplagan av den kinesiska ordboken har man tagit bort ordet ”homosexuell”. Lingvisten Jiang Lansheng säger: ”Vi ville inte ha med ordet, eftersom vi inte vill marknadsföra sådana ­saker.”

Jacob Prim