”Hon lägger ut privata saker om mig på nätet”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 3
RELATIONER

– Ömsesidig respekt är a och o i en relation, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.  

Hon tycker att Johannes ska ge flickvännen ett ultimatum. Om hon inte slutar skriva om honom i sociala medier – hota med att göra slut.

– Att exponera sin partner på nätet mot dennes vilja är detsamma som att utsätta honom eller henne för andlig striptease, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Men det handlar inte enbart om vad man skriver eller inte skriver i sociala medier. 

– Att gå in för att göra precis det partnern uttryckligen säger att han eller hon inte vill, är ett oroväckande drag, säger Eva Rusz och tillägger:

– Den som medvetet trycker på partnerns svaga punkt begår ett övertramp. Om man sedan gör det om och om igen och dessutom njuter av det - då är man sadistiskt lagd.

Eva Rusz tycker att flickvännen verkar spela social teater. 

– Hon beskriver sitt liv på Facebook och skapar en föreställning om hur fantastisk deras relation är, när hon i själva verket gör honom illa.

Kanske är hon ”kär och galen” och vill visa hela världen sin lycka, men ett nej är ett nej, tycker Eva Rusz.

Hon är oroad över vad sociala medier gör med oss människor, när allt mer av det som tidigare var privata angelägenheter blir offentligt och tillgängligt för alla och envar.

– Johannes vill ha exklusivitet. Han vill kunna vara privat med henne, men det får han inte. 

Eva Rusz tror att hennes oförmåga eller ovilja att ta det han säger på allvar beror på brister i kommunikationen. Om Johannes ska få till en förändring måste han försöka nå henne på ett annat sätt.

– När hon skrattar bort det han säger, ska han ta tag i henne, se henne i ögonen och fråga: ”Hör du vad jag säger?” säger Eva Rusz och fortsätter:

– Om hon då fortfarande inte tar in att han menar allvar, får han hota med att göra slut.

FAKTA

Veckans dilemma: "Hur kan jag få henne att sluta?"

För några månader sedan träffade jag en tjej. Hon är bra på alla sätt och vis förutom på en punkt. Trots att jag verkligen har poängterat att jag inte gillar det, lägger hon ständigt ut saker om mig och oss på Facebook och i sin blogg. Inte nakenbilder eller så, men ändå alldeles för personlig information.

Jag känner mig obekväm med att vänner, arbetskollegor och släktingar, ja, i princip vem som helst har koll på vad jag gör och säger på min fritid. Jag fattar inte vitsen med att hela världen ser mig nyvaken och orakad, att folk vet när jag köpt blommor till henne eller sagt att jag älskar henne. 

Kanske är det löjligt, men jag tycker helt enkelt inte att andra har med det att göra. 

När jag påpekar detta, skrattar hon bara bort det. Ganska ofta lägger hon ut saker på nätet bara för att retas, som om det är extra kul bara för att jag tar illa vid mig. 

Hur ska jag få henne att förstå att hon måste sluta?

Johannes

Ulrika Lidbo