Dags för skolstart

Barnpsykologen: Så peppar du din ettagluttare

1 av 3 | Foto: Thinkstock
Förväntningar i luften Snart ringer det in till barnens allra första skoldag – full av oro och förväntningar. Viktigt är att skilja ut vad som är din egen oro som förälder, så att du inte börjar förbereda scenarion som barnet själv inte ens tänkt på, tipsar barnpsykologen.
RELATIONER

Skolstart, detta magiskt laddade ord – klart din blivande ettagluttare är nervös.

– Det är som när vi börjar på nytt jobb, det tar jättemycket kraft. Barnen blir trötta och behöver lite kortare dagar eller extra stöd, säger barnpsykologen Hanna Thermaenius.

Klädval, matsals-kutym, nya kompisar och lärare. Orosmomenten hopar sig inför den mytomspunna första skoldagen.

Och just det kan du som förälder tyvärr inte göra mycket åt, men vad du kan göra är att ta reda på mer om hur klassen ser ut och hur det är i skolan i dag, för att vara förberedd och kunna svara på barnets frågor.

– En del föräldrar har använt skolan lite som ett hot, ”så gör man inte när man är stor och ska börja skolan”, så att barnen fått en lite sträng och läskig bild av det. Var försiktig med det nu när skolan nalkas på riktigt, inget ”nu ska du vara stor och duktig”, säger Hanna Thermaenius.

”Gå till skolan innan”

Hon tycker i stället det är viktigt att peppa barnen och berätta hur skoj det kommer att vara. Och förklara att de flesta barn oroar sig för matsalen och andra nya miljöer – det är nytt för alla och de kommer få lära sig allt det där efter hand.

Och rent konkret finns det ännu fler sätt att avdramatisera det hela.

– Gå och titta på skolan ihop innan terminen börjar, för att ge barnet mer fysisk koll, eller gå och handla en ny skolväska, det kan vara en bra symbol inför skolstarten.

Men viktigast, enligt barnpsykologen, är att noga skilja ut vad som är din egen oro som förälder, så att du inte börjar förbereda scenarion som barnet själv inte ens tänkt på.

– Barnet blir ju omhändertaget av duktiga pedagoger, som förälder behöver man inte oroa sig alls.