Lär dig hantera 4 härskartekniker

Retorikexperten Elaine Eksvärd ger sina tips på hur du kan hantera härskartekniker

RELATIONER
Foto: Jesper Anhede
Retorikexperten Elaine Eksvärd.

Uteslutningsmetoden – när man inte inkluderar alla i sammanhanget. Kan vara på ett möte då talaren inte fördelar blicken på alla utan bara vänder sig till vissa utvalda.
Bemöts med: Fundera på ditt kroppsspråk. Se inte arg ut, då är chansen mindre att någon tittar på dig. Nicka, le och ställ nyfikna frågor istället. Om inte det hjälper så är du hjälplös så länge inte dina kollegor griper in och inkluderar dig i gemenskapen.
Martyrmetoden – personen surfar på vågen av dina skuldkänslor.
Du ger professionell och befogad kritik till en kollega som reagerar med att bli kränkt och snäser förorättat ”Jaha, du hatar mig”. Då är det lätt att svara ”Nej, nej det var inte så jag menade”, det vill säga du surfar på martyrens våg av skuldkänslor.
Bemöts med: Upprepa lugnt och sakligt kritiken och undvik att falla in i medlidande. Då faller martyren platt. Ge inte personen uppmärksamhet för sina känslostormar.
Stereotypmetoden – du förenklas till ditt utseende, kön, sexualitet eller kanske hårfärg. Det kan handla om att kvinnor tilldelas typiskt "kvinnliga" arbetsuppgifter. Eller att en homosexuell man väljs ut och får frågan vad han tycker om designen/inredningen/klädstilen, fast han inte är ett dugg intresserad. Han har förenklats till sin sexualitet och får stå till svars för stereotypen.
Bemöts med: En nyfiken fråga ”Hur kommer det sig att du frågar just mig?”.
Självförvållad härskarteknik – när man omedvetet förminskar sig själv inför andra, till exempel kvinnan som frågar ”Jag har en liten fråga”, osäkert framfört.
Bemöts med: Rusta dig retoriskt och plocka bort alla förringande kommentarer om dig själv, säg i stället ”Jag har en fråga”.

ARTIKELN HANDLAR OM