Modellen Ingmari, 65: ”Mode angår kvinnor i alla åldrar”

”Det är viktigt att visa att det finns en skönhet och livskraft även efter 20”

1 av 5 | Foto: GUSTAV HUGOSSON
Återupptäckt Svenska Ingmari Lamys modellkarriär fick ny kraft på ålderns höst.
RELATIONER

Som 19-åring slog hon igenom som modell över en natt. Ingmari Lamy mötte en agent på Paris hippaste nattklubb och redan nästa dag blev hon bokad. Uppdragen rullade in i en hisklig fart. I flera år bodde hon i Paris och arbetade som modell i bland annat Italien, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och USA. När hon så småningom fick barn lockade konsten mer och hon övergav modellandet. 15 år senare återupptäcktes hon av en fotograf och som en mogen skönhet började uppdragen trilla in på nytt.

– Jag var den första äldre modellen som jobbade på samma sätt som yngre modeller och tillsammans med dem, så det var väldigt speciellt. Allt bara fungerade från första uppdraget, som om jag inte hade gjort något annat, säger Ingmari Lamy, 65.

När Aftonbladet når henne är hon nyss hemkommen från en fotografering i Frankrike. Förra året fotograferades Ingmari Lamy för Bon lagom till H&M:s Lanvin-samarbete. Och det tack vare sitt naturliga silverfärgade hår och vackra rynkor.

– Det är viktigt att visa att det finns en skönhet, vitalitet och livskraft även efter 20. Mode angår kvinnor i alla åldrar.

Har du märkt av ett ökat intresse av äldre modeller?

– Lite har jag nog märkt. Då, när jag började som modell igen, var det helt nytt och väldigt ovanligt, men i dag har det blivit mer och mer accepterat. Jag tror att det är befriande för vanliga människor att alla åldrar finns representerade, säger hon och fortsätter:

– Många, både unga och äldre, har tackat mig för att jag finns med på modellplattformen igen på äldre dar.

Slog igenom som 19-åring

Namn: Ingmari Lamy.

Ålder: 65.

Bor: Stockholm.

Familj: Två vuxna barn – en dotter och en son, samt ett vuxet bonusbarn.

Yrke: Föreläsare, konstnär och modell.

Övrigt: Bloggar på rodeo.net/ingmarilamy.

ARTIKELN HANDLAR OM