”Jag erkänner – jag har ett favoritbarn”

Radiopratare väcker starka reaktioner när han öppet favoriserar sin äldste son

"Jag har en favoritson" Radioprataren "Buzz" Bishop intervjuades i "Good morning America" om sitt kontroversiella blogginlägg.
RELATIONER

Har du en favorit bland dina barn?

I så fall – vågar du säga det?

En kanadensisk radiopratare vågade trotsa tabut.

"Min äldsta son är min favorit" skriver han i sin blogg.

Pappabloggaren och radioprataren "Buzz" Bishop är säker på att andra flerbarnsföräldrar känner likadant – alla har sin favorit.

“Min äldste son är min favorit eftersom han kan göra mer saker. För mig är han mycket roligare”, skriver han på bloggen babble.com

Reaktionen blev stark när han öppet berättade att han föredrar sin 5-årige son Zacharie framför den yngre sonen, 2-årige Charlie.

Men faktum är att "Buzz" Bishop inte bara bombarderas med hatinlägg. Det finns de som håller med och applåderar pappan för att han vågar vara ärlig och erkänna det som många är rädda för att säga högt.

”Jag gillar honom lite bättre”

“Ja, jag har en favoritson och det skäms jag inte för att erkänna. Om du rannsakar dig själv så kommer du också att erkänna att du har en favorit”, skriver han och fortsätter:

“Att jag valt Zacharie som min favorit innebär inte att jag låter honom göra precis som han vill, bara för att han är mitt förstaval. Jag bara…du vet….gillar honom lite bättre”.

När barnens farfar fyllde år ville familjen flyga dit och överraska. Men pappa "Buzz" nöjde sig med att ta med Zacharie och lämna frun och yngste sonen hemma. Skälen var inte bara ekonomiska. 

”Även om jag hade älskat att kunna ta med hela familjen så är det lättare att gå och fiska med en 5-åring än en 2-åring”, skriver han.

Mest negativa kommentarer

Även om han får medhåll från vissa håll så överväger de negativa kommentarerna, och de är många.

Så här skriver Laurie Boyle McGeary:

”Har du någonsin stannat upp och funderat över hur du själv skulle känt det om din far hade skrivit i en blogg som hela världen kan läsa, att han föredrog ditt syskon framför dig? Tänk på vad Charlie nu måste leva upp till. Det är en sak att tänka, en helt annan sak att säga det rent ut. De ord du satt på pränt kan du inte ta tillbaka.” 

Bethann McLaren har också kommenterat och tycker att "Buzz" är ganska festlig när han vågar vara öppen med något så tabubelagt.

”Den här pappan är ärlig. //...// Jag slår vad om att bägge hans söner kommer att tycka att pappans blogginlägg är underhållande och att ingen av dem kommer att bli sårad när de växer upp och läser detta.”

”Orättvist mot barnet”

Barnpsykologen Margit Ekenbark är starkt kritisk till att en förälder skriver i sin blogg att det finns en favorit bland barnen.

– Man bör fundera över vad man gör med sina barn när man uttrycker sig på det sättet. Han har betett sig på ett oförlåtligt sätt, säger hon.

– Att gå ut med sina åsikter helt öppet på det här sättet tycker jag är väldigt omoget och ogenomtänkt. Små barn kan inte förstå, utan de uppfattar det som att pappa älskar mig mindre. Det är orättvist mot barnet.

Hon menar att risken är överhängande att det barn som får veta att det inte är favorit kan drabbas av dålig självkänsla. Det kan resultera i att barnet kan försöka få extra bekräftelse på att han är älskad från andra i omgivningen.

– Det är ovanligt att föräldrar älskar ett barn mer än ett annat. Däremot kan det vara så att man under olika skeden av livet har olika mycket saker gemensamt med barnen. En pappa kanske har lite mindre gemensamt med ett spädbarn under amningsperioden och tycker det är roligare att börja umgås med barnet när de kan göra saker tillsammans, säger Margit Ekenbark.

Margit Ekenbark tror också att syskonrelationen kan påverkas negativt när den ena behandlas som favorit.

– Det är klart att det påverkar deras relation för alla barn slåss ju om sina föräldrars gunst, säger hon. 

ARTIKELN HANDLAR OM