Skippa schampot - nya rena trenden

Hudläkaren: Bra att minska på duschandet

RELATIONER

Duscha en gång i veckan och tvätta håret med bikarbonat.

Är nya trenden lortig - ­eller hälsosam?

– Vi har vant oss vid en massa produkter som vi inte egentligen behöver, säger Katarina Johansson, författare till boken ”Badskumt”.

Foto: Sebastian Waldenby
Katarina Johansson

Efter år av duschande, skrubbande och deosprejande - är det dags för lite mer naturlig kroppslukt i kontorslandskapen?

Den så kallade no poo- rörelsen (från engelskans ”no schampoo”) har de senaste åren fått alltfler anhängare i Sverige. Nopooarna använder alternativa ren-göringsmedel till hår och kropp, som honung, oljor och ägg.

I England rapporteras om ”cleansing reduction”, tvätt-reducering, en trend som handlar om att duscha mer sällan. 41 procent av brittiska män och 33 procent av kvinnorna säger sig ha slutat duscha varje dag, enligt en uppmärksammad undersökning. 12 procent duschar ordentligt bara en gång i veckan.

Starka ämnen

Miljöjournalisten Katarina Johansson, som har skrivit boken ”Badskumt”, tycker att det är positivt att fler börjar reflektera över vad de använder för produkter, och hur mycket.

– Jag är ingen nopooare men jag försöker att inte tvätta håret så ofta och jag använder milda schampon, säger hon.

Hon påminner om hur ett badrumsskåp såg ut på 1940-talet.

– Tänk hur små de var och därinne rymdes hela familjens prylar. I dag har vi jätteskåp som ändå inte räcker till, säger hon.

För att schampot ska lukta och löddra på ett sätt som vi känner igen krävs vissa ämnen, tensider. De är i många fall starka och kan verka hudirriterande.

– Man vet att vissa parfymämnen lagras i fettlagren och sedan går över i bröstmjölken när man ammar till exempel. Många ämnen är också utredda var för sig men ingen har den totala kollen på hur cocktailen i kroppen påverkar. Dessutom finns en miljöaspekt, minst 110 ton produkter spolas ut i avloppen varje dag, säger Katarina Johansson.

”Mycket tvål”

Margareta Frohm Nilsson, överläkare vid Hudkliniken på Karolinska sjukhuset, menar att det är sunt att försöka dra ner på tvättandet, åtminstone för de som har torr hud.

– Det är mycket överhygien i moderna människors liv. Många duschar på morgonen, efter träningen och på kvällen. Det blir mycket vatten och mycket tvål, säger hon.

När vi tvättar oss löser vi upp det ­naturliga ytskikt av fett som finns ovanpå hudens horn­lager. Smutsen försvinner - men med den också fetterna.

– Speciellt vintertid, då vi har torr inomhusluft, får många problem med torr hud. De får sprickor eller eksem. Vi brukar rekommendera att man minskar ner på badande och duschande och i stället punkttvättar sig där det behövs, säger hon.

Hon ser däremot inga problem med att använda vanligt schampo och tvål.

– Jag tror mer på att minska mängden än att byta ut mot honung. När det gäller tvål är det lätt att ta stora mängder flytande tvål. Använd duscholja i stället om du har torr hud, säger Margareta Frohm Nilsson.

1 av 3
Prins Harry.

Kändisarna spolar också hårtvätten

Prins Harry ska ha erkänt att han inte tvättat håret på två år utan bara använt torrschampo.

Jessica Simpson rapporterades för några år sedan bara tvätta håret två gånger i månaden, på sin stylists inrådan.

Robert Pattinson har sagt i intervjuer att han inte använder schampo. ”Jag använder bara vatten. Ingen tror mig, men det är sant”.