”Folk undrar varför jag inte är lesbisk”

Hanna växte upp med sina två mammor

1 av 2 | Foto: Daniel Nilsson
GICK I BRÄSCHEN 1999 var Hannas föräldrar med i Aftonbladet och berättade om sin kamp för att skaffa barn.
RELATIONER

Hon har växt upp med sina två mammor och har haft nära kontakt med ­sina två pappor.

– Jag känner mig oerhört älskad, säger regnbågsbarnet Hanna, 18.

Det var snöstorm när Hannas förälder Tessan cyklade genom Linköping med en pillerburk med spermier i innerfickan. Hemma väntade Hannas andra mamma på att få bli inseminerad.

Den historien har Hanna fått berättat för sig många gånger.

– Jag tror att mina föräldrar var ganska tidigt ute, lite föregångare på ett sätt. De var med i tidningen och föreläste om att bli förälder och så, säger hon.

Det fanns inget speciellt ögonblick då hon förstod att hennes familj var annorlunda.

– Det känns som om jag alltid varit van vid att andra hade en mamma och en pappa och jag hade två mammor och två pappor. Det var aldrig något konstigt för mig.

”Aldrig gjort uppror”

Hanna är uppvuxen med sina mammor i Malmö och har besökt sina pappor i Linköping på loven. Däremellan har det blivit många telefonsamtal. Hon har alltid känt sig sedd och älskad av alla de fyra vuxna i hennes liv.

– Jag har aldrig känt något behov av att göra uppror och så. Ibland tänker jag att det kanske beror på att det finns fyra personer som bryr sig om mig så himla mycket. När jag hör om folk som känner sig ­undanskuffade av yngre syskon så tänker jag: ”De kanske skulle ha fyra föräldrar”, säger hon.

Gått bra i skolan

I skolan har familjebilden aldrig varit något problem. Kompisarna har nyfiket frågat och sedan har saken tappat sin betydelse. När de coola killarna skulle hävda sin heterosexualitet på högstadiet var de noga med att förtydliga inför Hanna: ”ööh, alltså det är helt ok att vara homo, jag är inte det bara”.

Vissa lärare har envisats med att hinta om att Hanna ska ta på sig skolarbeten om hbt-frågor, provrörsbefruktning och insemination.

– Jag fattar inte varför de tycker att jag ska skriva om det, jag lever ju i det varje dag. Jag har sagt åt dem att jag inte tycker att det är så intressant och då har de släppt det, säger hon.

OK med ”Svensson”-liv

Några gånger har hon råkat ut för okunskap.

– Det har varit några som seriöst undrat varför inte jag är lesbisk när mina mammor är det. Då får man svara: ”Ni vet att det inte är något genetiskt, va?”, säger Hanna.

Själv kan hon tänka sig en typisk Svensson-familj: mamma, pappa, barn.

– Fast det kommer ju ändå inte bli så, eftersom det barnet kommer ha två mormödrar och två morfäder. Det blir en större konstellation rent automatiskt och det känns bra att veta. Jag tycker att det ska finnas mycket folk omkring en.