Striktare regler för botox välkomnas av skönhetsbranschen

Socialstyrelsen vill skärpa reglerna för vem som får utföra fillersbehandlingar

Foto: Jacquelyn Martin/AP/Scanpix
Injektion Botox ska skrivas ut av läkare men kan i princip sprutas in av en hudterapeut.
RELATIONER

Injektioner med botox och fillers får i framtiden bara utföras av hälso- och sjukvårdspersonal, om Socialstyrelsen får som de vill. Förslaget välkomnas av branschen.

– I dag är det här ett riskområde, helt i onödan, säger plastikkirurgen Ulf Samuelson.

I dag kan vem som helst utföra fillersbehandlingar på spa-anläggningar och hudsalonger. Botox ska skrivas ut av läkare men kan i princip sprutas in av en hudterapeut som fått uppgiften delegerad av en verksamhetschef, som i sin tur också kan vara hudterapeut. Dessutom kan vilken läkare som helst från ena dagen till den andra bestämma sig för att börja göra plastikoperationer, utan krav på vidareutbildning.

Vill ha skärpta regler

Plastikkirurger har länge efterlyst skärpta regler för branschen.

– Vi trodde att det skulle komma när Danmark gjorde sin reglering 2007 men det har varit nerprioriterat. Först när media började uppmärksamma fall av felbehandling blev tiden mogen, säger Ulf Samuelson, ordförande för Svensk förening för estetisk plastikkirurgi.

Förslaget innebär att kirurgi, injektioner och behandlingar som går djupare ner i huden ska likställas med hälso- och sjukvård. Det blir olagligt för andra än sjukvårdspersonal att utföra ingrepp och injektioner.

”Har inte den medicinska utbildningen”

Sveriges hudterapeuters riksorganisation, SHR, har sedan tio år inskrivet i de etiska reglerna att medlemmarna inte får utföra injektioner.

– Vi har inte den medicinska utbildningen. Man kan sticka fel, nerver kan ta skada. Om någon får en allergichock har vi inte kompetens att ta hand om personen, säger ordföranden Annica Joensuu.

Hon tror att relativt få hudterapeuter utför fillers- och botoxbehandlingar i dag.

– Visst drar branschen till sig en del lycksökare, speciellt eftersom omsättningen ökat rejält de senaste åren. Vi ser en hel del som öppnar en salong utan någon utbildning alls. Men just när det gäller fillers och botox så tror jag att många först tänkte: ”det där kan jag göra”, men nu har de flesta tänkt om, säger hon.

Däremot tycker Annica Joensuu att hudterapeuter kan fortsätta utföra behandlingar med laser, pulsat ljus (IPL) och syror. Hon hoppas på en dialog med Socialstyrelsen om gränsdragningarna.

– När det gäller de delarna är det vi hudterapeuter som har den största kompetensen, säger hon.