Sommar och sol – då är pappa ledig

”Det är ett väldigt skevt uttag av föräldradagar”

1 av 5 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Michael Bagge, 49, tekniker, Stockholm med barnen Markus, snart 5, och Jonna, 3 år: ” Vi har tagit ut 50 – 50 med båda barnen. Jag hade lite föräldradagar kvar så jag ska ta ut elva dagar i augusti och förlänga min semester. Vi ska vara här hemma i stan och leka i lekparkerna och sen ska vi ner till Österlen”.
RELATIONER

Solen skiner och barnen springer barfota i gräset.

På sommaren passar pappor på att ta ut sina föräldradagar - i mycket större utsträckning än mammor.

– Det är ett väldigt skevt uttag, säger Gunvor Ericson, jämställdhetspolitisk talesperson för Miljö­partiet.

Michael Bagge, 49, står i ett hörn av lekparken och följer roat sina två barn som cyklar runt plaskdammen. Han har haft ­semester i några veckor och i augusti ska han ta ut föräldraledighet.

– Jag ska vara pappaledig i elva dagar för att förlänga semestern lite. Vi ska vara här hemma i stan och leka i lekparkerna och sen ska vi ner till Österlen, säger han.

Annorlunda på vintern

Han är en av många pappor som väljer att ta ut föräldraledighet på sommaren. I augusti förra året tog papporna ut 33 procent av det totala antalet föräldradagar och mammorna rest­erande 67.

I december såg fördelningen helt annorlunda ut. Papporna tog 20 procent och mammorna 80 procent, visar ny statistik från Riksdagens utredningstjänst som Miljöpartiet beställt.

– Jag blev faktiskt förvånad, jag trodde att det ­skulle vara mer jämnt fördelat. Man kanske planerar så att föräldraledigheten ska ­passa ihop med mannens yrkesuppdrag medan kvinnan alltid förväntas ställa upp, säger Gunvor Ericson, gruppledare för Miljö­partiet som vill införa en tredje pappa­månad för att jämna ut uttaget.

I dag tar pappor i genomsnitt ut 93 dagar innan ­barnet fyllt åtta år, medan kvinnorna tar ut 339, enligt Försäkringskassan.

Allt fler delar lika

Gruppen föräldrar som delar jämlikt på föräldra­ledigheten, där ingen av dem tar ut mer än 60 procent, ökar snabbt men det gäller fortfarande bara 12 procent av barnen.

– Det är långt ifrån jämställt. Det så kallade overall-ansvaret ligger fortfarande hos mammorna. När det kommer till perioden oktober till mars är kvinnorna mer hemma än männen medan männens uttag ökar på sommaren, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

ARTIKELN HANDLAR OM