Läsarna: Vi blev också lurade på sommarjobbet!

Skulle provjobba gratis Ingen semesterersättning Lovades heltid - fick 9 timmar

Foto: Montage Colourbox/Scanpix
Aftonbladets läsare berättar om hur de blivit blåsta av arbetsgivare.
RELATIONER

Halva sommaren har gått och många ungdomar som blivit lovade sommarjobb - går utan. Varje år kontaktas LO:s ungdomssekreterare Malin Norberg av förtvivlade tonåringar som blivit lurade av oseriösa arbetsgivare.

– Det är svårt att säga hur omfattande problemet är. Mörkertalet är tyvärr stort, säger hon. 

Foto: LO
Malin Norberg, LO:s ungdomssekreterare.

- Vi får många samtal varje sommar från ungdomar som blivit lovade jobb, men sedan inte får något. Ofta handlar det om muntliga löften som inte hålls, säger Malin Norberg, LO:s ungdomssekreterare.

Enligt Malin Norberg är det inte heller ovanligt att ungdomar blir hemskickade utan lön för att det regnar eller inte finns något att göra, så kallade solskensanställningar.
Många erbjuds även att provjobba - utan ersättning.

Vad ska tonåringar som söker sommarjobb tänka på för att inte bli lurade?

- Det viktigaste är att se till att man får ett anställningsbevis. Sedan är det också bra att ringa facket och höra om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen.

Chefen försökte ”göra om” avtalet

"Jag jobbade som telefonförsäljare för ett elbolag. På anställningsavtalet står det strikt att alkohol och droger är förbjudet på arbetsplatsen. På fredag drack mina chefer vodka tillsammans med anställda, lukten sved i näsborrarna. Sedan när jag skulle gå igenom min lön så försökte min chef "göra om" avtalet. Jag blev tvungen att hämta avtalet och visa vad som var rätt. Det kändes som en kamp för att få sin lön. Det är synd att få såna erfarenheter, det här är mitt första jobb, jag är 16 år. Ska man verkligen kämpa för att få sin lön?"

”EB”

Lovades heltid - fick 9 timmar

"Det där händer inte bara ungdomar utan även vuxna universitetsstuderande. Jag blev lovad heltid inom äldreomsorgen, men när jag kom till intervju så erbjöds jag jobb 9 timmar i veckan".

”Lotta”

Skulle provjobba gratis

”Min flickvän blev erbjuden tre dagars arbete i en klädbutik mot att hon provjobbade gratis vid fem tillfällen efter skolan i slutet av gymnasiet när hon hade hur mycket som helst att göra. Provjobbet innebar att exempelvis vika kläder, packa upp varor och så vidare (det vill säga saker man inte behöver utbildas i flera dagar för att klara av).

Efter min, och alla andras, avrådan krävde hon att få skriftligt anställningsbevis och betalt för provjobbstillfällena som efteråt blev färre av någon mystisk anledning. Hon fick i alla fall jobba de tre dagarna hon blev lovad från början men alla runtomkring henne var väldigt förbannade på arbetsgivarens sätt att försöka luras.”

Anonym

Lurades på semesterersättningen

”Jag blev lurad på min semesterersättning på mitt förra sommarjobb på Konsum. 
Jag jobbade hela sommaren utan några problem och var uppskattad av både kollegor och kunder eftersom jag hade tidigare arbetserfarenhet inom samma yrke. 
Jag blev lovad timanställning efter att mitt sommarvikariat löpt ut, och såg fram emot det.
Men när jag kollade igenom mina lönebesked efter sommaren märkte jag att jag aldrig fått min semesterersättning, som skulle ha legat runt 3500. Jag mejlade min chef om detta, som ignorerade mig både på mejl och telefon, och fick till sist ringa till "högsta hönsen" på Coop som skötte löneutbetalningarna, och fick veta att min fd chef hade ändrat datum i efterhand för när mitt vikariat skulle löpt ut, så att det registrerades i datorn att min semesterersättning redan var utbetald - pengar som chefen hade stoppat i fickan.
Detta blev tack och lov åtgärdat så att jag fick mina pengar, men någon ursäkt eller förklaring av chefen fick jag inte.”
Anonym

Fick ingen lön för provjobb

”Sommaren 2012 skulle bli den bästa sommaren på länge, jag sökte jobb på en pizzeria. Jag lämnade CV och alla papper och fick komma dit och provjobba, jag blev lovad lön under den tiden och det varade en vecka. Jag fick ingen lön, inga samtal och när jag ringde så sa de att "chefen" inte var där. Jag ringde fem gånger om dagen i tre veckor och var dit sex gånger sen ledsnade jag och har aldrig varit på den pizzerian igen.”

Anonym

De flyttade anställningen till hösten

”Jag hade själv sökt och varit på intervju hos ett större bemanningsföretag för att senare få anställning under sommaren. Anställningen skulle vara heltidsanställning i två månader under sommarlovet från studierna på universitetet. 
 Mindre än en vecka innan jag skall börja ringer kontaktpersonen från bemanningsföretaget och informerar om att personalchefen för företaget där jag skulle jobba har gått på semester och att anställning inte skulle vara aktuell förän i September. Så även jag är nu utan sommarjobb och pengar.”

Anonym

Namnge skurkföretagen!

"Tycker ni borde göra fler reportage om företag som lurar ungdomar och även namnge skurkföretagen så att vi kan undvika att göra affärer med svinen, organisera bojkott- och blockadaktioner mot dem. Givetvis bör även de få ge sin version."

”CG”

6 tips - så undviker du problem

Kräv ett skriftligt anställningsbevis.

Acceptera inte att bli hemskickad utan lön vid dåligt väder. Så kallad ”solskens­anställning”.

Ta reda på om företaget har ett kollektivavtal. (Om du inte vill prata med företaget direkt kan du höra av dig till facket och fråga.)

Ta inte emot lönen svart. Då är du oförsäkrad och kan inte använda jobbet som en referens.

Tänk på att den som är under 18 inte får arbeta mellan midnatt och klockan fem på morgonen.

Ring LO:s telefon för sommararbetande ung­domar om du har några funderingar, tel: 020-560056.