”Dåligt självförtroende är roten till det onda”

Zandra Lundberg: Jag tror inte att jag vet bäst

RELATIONER
Zandra Lundberg.

Det blir aldrig någon Wikipediaskribent av mig.

När skulle jag ha tid med sånt? tänker jag.

Faktum är att jag har tid. Om jag skär ner på kvällstimmarna jag ägnar åt att streama fängelseserier frigör jag oceaner av tid till annat.

Så vad är då problemet?

Jag har helt enkelt inte lust, är nästa tanke som dyker upp i mitt huvud. Det är säkert jobbigt. Tråkig. Och förmodligen invecklat.

Om jag verkligen ska gå till botten med varför jag aldrig har gått in på Wikipedia och redigerat eller skapat en endaste futtig artikel så går det att koka ner till följande: jag har inte trott att jag haft kunskaperna som krävs.

Dels är det någon luddig tanke kring att jag ”inte kan det tekniska”.

Men främst handlar det om att jag verkligen inte tror mig veta bäst.

Oavsett om jag nu råkar vara rätt kunnig på säg, papegojor, så tänker jag att den informationen jag sitter på bleknar i jämförelse med en stor grupp superkunniga papegoja-experter ute i Sverige. Vad är då vitsen att jag ska komma släpande med min lekmannamässiga kunskap om papegojor när det finns så många andra som kan bättre?

Det här är alltså den egentliga orsaken till varför jag aldrig författat en enda rad på Wikipedia.

Den skamfyllda, deppiga orsaken. För det är – som så många andra gånger – det dåliga självförtroendet som är roten till det onda. ”Nej, inte ska väl jag, jag som är så medelmåttig/dålig/gammal/ung/fet/ful/värdelös”.

Om det är så här andra kvinnor resonerar vet jag inte.

Men uppenbarligen så skvalpar det runt en hel del orsaker till att just kvinnor inte skriver på Wikipedia, 91 procent av skribenterna är män. Kanske är det tidsbrist, möjligtvis finns inte lusten, förmodligen är det en hel drös som inbillar sig att de inte bär om kring på de ”rätta” kunskaperna.

Det är sorgligt.

Det är sorgligt för under århundraden har det varit män som har skrivit historien. Och det är främst män som historien har handlat om.

Nu finns möjligheten att förändra – mitt framför näsan. En gigantisk kunskapsbank på nätet som besöks av miljoner varje dag. En encyklopedi som barn lär sig använda vid tidig ålder.

Ska vi då bara strunta i det?

Ska vi sitta och oja oss över att det bara är nio procent kvinnor som skriver på Wikipedia men samtidigt tänka att JUST JAG inte har tid/lust/är för gammal och okunnig?  

DET om något är fruktansvärt slöseri med tid.

Ps. Jag fyllde på papegojawikin i morse.

ARTIKELN HANDLAR OM